STERKE SCENER: I natt ble flere beboere i høyblokka observert ved vinduene sine. Her vifter blant annet en person med en hvit håndduk. Video: AP Vis mer

Fanget inne i brann­infernoet: - Skrudde av og på lysene sine. I alle de vinduene ...

Vitner så beboere som var fanget inne i branninfernoet i London.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Folk så ut av vinduene sine, skrek etter hjelp og skrudde av og på lysene sine. I alle de vinduene ... folka er ferdige. Bokstavelig talt ferdige.

Slik beskriver øyevitnet Emmanuel noen av de mest grufulle scenene fra nattas branninferno i en 24 etasjer høy kommunal boligblokk i London.

På video tatt av blokka som står i full fyr kan man i noen av vinduene skimte personer inne i leiligheter. De kommer seg formodentlig ikke ut, og lener seg ut av vinduene, veiver med armene og skriker etter hjelp.

Om hjelpen nådde dem, vites ikke.

BEKREFTER DØDE: - I mine 29 år som brannkonstabel har jeg aldri sett noe lignende, sier Dany Cotton, brannsjefen i London. Hun bekreftet at flere er døde, men kunne ikke spesifisere hvor mange. Video: AP Vis mer

- Holdt babyen sin ut av vinduet

Onsdag formiddag bekreftet brannvesenet i London bekreftet at flere personer omkom i brannen. Ambulansetjenesten i Storbritannias hovedstad opplyser at 50 personer er sendt til sykehus for behandling.

Et ukjent antall personer er savnet.

Brannvesenet i London rykket ut til boligblokka med 120 leiligheter 00.54 natt til onsdag lokal tid.

- Folk hopper ut av vinduer. Det er folk som roper på hjelp, sa øyevitnet Goran Karimi til CNN.

Jody Martin var også vitne til dramaet som utspilte seg i natt.

- Jeg så en person falle ut (av blokka), og jeg så en annen person som holdt babyen sin ut av vinduet. Jeg skrek til dem at de måtte komme seg ut, men de sa at de ikke kunne forlate leilighetene fordi røykutviklingen var så ille i gangene, sier kvinnen til BBC.

VITNE: Folk i pysjamas, uten sko, gråter. De leter etter familiene sine , skriver en på Twitter i natt. 30 personer skal være sendt til sykehus etter storbrann i London-blokk.Video: Twitter/ Celeste Thomas / CNN : Vis mer

- Farlige boforhold

En beboergruppe i blokka har gjentatte ganger advart om brannfare i bygget. Grenfell Action Group hevder en storbrann i bygget så vidt ble avverget etter et strømbrudd i 2013.

Ifølge gruppa ignorerte huseierne, som er bydelen Kensington og Chelsea, advarslene. De hevder også den lokale huseierorganisasjonen (KCTMO) som driver de kommunale hjemmene, også ignorerte advarslene.

«Det er en fryktelig skremmende tanke, men Grenfel Action Group tror innstendig bare en katastrofe vil avdekke huseiernes og KCTMOs inkompetanse, og føre til en slutt på de farlige boforholdene og forsømmelsene av leieboernes helse og sikkerhet» skrev gruppa i en bloggpost i november i fjor.

Bydelen Kensington og Chelsea sier de vil undersøke brannårsaken, men at de nå er opptatt av å hjelpe i redningsarbeidet.

Ifølge The Guardian var bygningen gjennom et stor oppussingsprosjekt til flere titalls millioner, som ble ferdig i begynnelsen av 2016. Grenfell Tower ble bygget på 70-tallet, og under oppussingen i fjor ble det lagt ny kledning og satt inn nye vinduer.

FLAMMEKAOS: Klokka 1.16 fikk politiet i London melding om en stor brann i en 27-etasjers høyblokk. Flere personer skal være innesperret. Vitner forteller om dramatiske scener. Video: AP / CNN Vis mer

Forsikret av norsk selskap

Det norske forsikringsselskapet Protector har forsikret boligblokka i London som i natt ble rammet av en storbrann. Det opplyser selskapet selv i en børsmelding.

- Dette er en tragisk og dramatisk brann. Vi følger nøye med på den alvorlige situasjonen, og alle våre tanker går til de som er rammet av brannen, sier Sverre Bjerkeli, administrerende direktør i Protector Forsikring, til Dagbladet.

Protector Forsikring ASA tilbyr tjenester til bydelen Royal Borough of Kensignton and Chelsea og følgelig boligblokka Grenfell Tower, skriver selskapet i børsmeldingen.

Kensington er en av 14 London-bydeler som forsikres av det norske selskapet. Protector opplyser overfor Dagbladet at alle kommunale eiendommer i Kensington er forsikret av selskapet.

- Det gjelder kommunalt eide boligkomplekser (som Grenfell Tower, red.anm.), kulturbygg, rådhus, skoler og lignende, sier Bjerkeli.

STORBRANN: Klokka 01.15 fikk politiet i London en melding om en storbrann i North Kensington. Video: AP DV Vis mer