Fanget med lasso

Politiet måtte jage og fange en løpsk speedbåt med lasso i Drøbaksundet etter at de sju om bord ble kastet på sjøen i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var seks mannlige elever og en instruktør fra Norsk Yrkesdykkerskole i den 29 fots speedbåten. De seks elevene var i ferd med å foreta en øvelse i sjømannskap i Drøbaksundet, en obligatorisk del av yrkesdykkeropplæringe, da båten kantret. En av elevene sto ved roret.

- Under en krapp sving traff båten en bølge, kantret og kastet alle de sju om bord på sjøen. Så fortsatte båten videre på egen hånd, sier politibetjent Trond Svenkerud ved Follo politidistrikt.

Svingte for brått

Skolen sier eleven trolig svingte for brått, noe som fikk båten til å krenge voldsomt. Politiet fikk beskjed nesten umiddelbart og var raskt på stedet. Tre politibåter, tre brannbåter, ei redningsskøyte og tre helikoptre var involvert i redningsaksjonen. De sju karene ble reddet opp i en politibåt og ei lokal ferje. De sa seg uskadet, men ble sendt tilbake til skolen på Fagerstrand for legesjekk og en varm dusj. Temperaturen i vannet var ti grader.

Selv om hendelsen skjedde ved 16-tida, satt de involverte elevene og instruktøren fremdeles på debrifing med krisepersonell seint i går kveld.

Speedbåten ga seg ikke, selv om kaptein og mannskap var kastet av. Den fortsatte å kjøre rundt i en krapp ring på fjorden, og flere danskeferjer måtte navigere med stor varsomhet for å unngå den løpske båten. Slik holdt den på i nesten to timer.

Modig politimann

Politiet improviserte og fant raskt ut at det ikke gikk å hoppe i båten da den holdt 30 knops fart. Derfor måtte den fanges med lasso. Etter at de første tauene røyk rett av når de fikk feste på båten, ble ei tjukk trosse fra redningsskøyta festet på båten, og det sakket den ville ferden så mye at en modig politimann kunne hoppe om bord.

Båten skal ha hatt dødmannsknapp, men denne virket ikke.

- Vi vil gjennomgå alle rutiner for å se om vi kunne unngått denne ulykka, og for å unngå liknende uhell i framtida. Det var dramatisk, men vi er veldig glade for at det gikk så bra, og for at de som falt i vannet, handlet helt riktig da det skjedde, sier Lene Fevang, daglig leder ved yrkesdykkerskolen.