«MONSTER»: Den amerikanske fiskeren Chip Michalove fanget denne hvithaien med fiskestang tirsdag denne uka. Selv beskriver han dyret som en «monster-hvithai». Foto: Outcast Sport Fishing
«MONSTER»: Den amerikanske fiskeren Chip Michalove fanget denne hvithaien med fiskestang tirsdag denne uka. Selv beskriver han dyret som en «monster-hvithai». Foto: Outcast Sport FishingVis mer

Fanget «monster-hvithai» på over ett tonn - med stang!

Brukte fire timer på å kjempe mot kjempen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikaneren Chip Michalove kunne knapt tro sine egne øyne da han så hva som hoppet opp over havoverflaten tirsdag denne uka. 

Michalove tar daglig med seg kunder ut på havet for å lete etter store fisk, gjennom hans eget selskap Outcast Sport Fishing i South Carolina. Tirsdag var han ute med en kunde fra Tennesse, da de plutselig fikk storfangst utenfor Hilton Head Island i Sør-Carolina.

- Plutselig hoppet monsteret rett opp av vannet bak båten. Dette er den største haien jeg noensinne har fanget, sier Michalove til Dagbladet. 

- En sinnssyk kamp Etter å ha kjempet mot den sterke haien i rundt fire timer, fikk dem den endelig opp til båten. 
- Det var en sinnssyk kamp for å få henne opp. Så vidt jeg vet er det første gang noen klarer å fange en så stor hai med stang på over 30 år. 

Den erfarne fiskeren la så hånda på nesa til hvithaien for å forsøke å få ut kroken av munnen til dyret.

- Jeg var nervøs, for det var grusomt spennende. Men hun var ganske sliten på det tidspunktet, og jeg måtte få tilbake kroken min, forklarer han og legger til:

- Jeg er aldri veldig komfortabel rundt disse dyrene, men jeg har mange års erfaring. Jeg ville aldri gjøre noe dumt, som å risikere å miste armen min. Det er den nedre delen av munnen som beveger seg, og så lenge man holder seg på oversiden av tennene er man trygg, sier han. 

- Som en ubåt med hale Michalove forteller at han har vært fascinert av hvithaier store deler av livet. Han har brukt 12 år på å forske på hvithaienes bevegelser, matkilder og levesett. Derfor sørget han for å merke haien for framtidig sporing, i tillegg til å ta en DNA-prøve av dyret.

Det siste året har han lyktes med å få hele fem av dem på kroken. Men denne hvithaien, som han anslår veide i overkant av 1100 kilo, er den klart største. 

- Det er synd at vi ikke fikk tatt bedre bilder, for hun var stor. Hodet var lite i forhold til resten av kroppen. Det var som en ubåt med hale, sier han lattermildt. 

Kan ikke tro det Michalove forteller at han knapt har fått være i fred, etter at han la ut bildet av fangsten på Facebook

- Jeg kan nesten ikke tro at denne historien nå går verden rundt. Det har blitt mye større enn jeg trodde. Nå får jeg ikke engang sendt meldinger med telefonen min, for den ringer i ett sett. Neste gang blir jeg nok nødt til å kjøpe en telefon til, spøker han.

Michalove understreker overfor Myrtle Beach Online at han har stor fascinasjon for hvithaier, og at det ikke ble gjort noe ulovlig under fiskingen.

En voksen hvithai blir gjennomsnittlig fra 4 til 8 meter lang og veier 680 til 1100 kilo, men kan også veie opp til to tonn. Den største hvithaien som er registert veide 3400 kilo, ifølge Store norske leksikon.