Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fanget på hotell uten pass, penger og piller

Den norske forretningsmannen Mack London (53) rømte fra gjeld i Thailand for å hente penger i Oslo. Nå sitter han i saksa i Kambodsja.

 BOM FAST:  Den norske foreetningsmannen Mack London (53) sitter låst uten pass på et hotell i strøket for ryggsekk-turister i Kambodsjas hovedstad Phnom Penh. Foto: Privat.
BOM FAST: Den norske foreetningsmannen Mack London (53) sitter låst uten pass på et hotell i strøket for ryggsekk-turister i Kambodsjas hovedstad Phnom Penh. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er noen gyldne tiår siden Mack London (53) var med å bygge opp landets mest kjente bilopphoggeri med samme familienavn. Tidlig på 2000-tallet byttet han bransje og adresse til salg av fritidsboliger i Thailand.

De aller siste årene har både forretningsvirksomhet, rettsprosesser og familieliv i Thailand gått på tverke.

Nå sitter den norske forretningmannen «fanget» uten pass på sjuende måneden i et billighotell i Kambodsjas hovedstad Phnom Penh, blakk og med bare et halvt pilleglass igjen av livsnødvendige hjertemedisiner.

Han har mye å si om lokale forretningsforbindelser og en dyr thailandsk skilsmisse, men det eneste som betyr noe nå er kampen for å få et nytt norsk pass. Hvis ikke, kommer han seg ikke ut av Kambodsja og langt mindre tilbake til Norge og norsk helsevesen.

- Fra bur til kiste - Dere kan gjerne beskrive det som at jeg rømte fra et stort bur i Thailand til et lite bur i Kambodsja. Uten pass er neste alternativ en enda trangere kiste, sier en desperat, men likefullt galgenhumoristisk Mack London til Dagbladet fra sitt eksil i Phnom Penh.

Både forretningsmannen selv og hans advokat Ronny Mulstad mener at norske myndigheter ikke har rett til å nekte erstatning for det norske passet, som London hevder ble rotet bort av en tjenestemann hos Kambodsjas grensemyndigheter.

- Enestående tilfelle Mulstad har jobbet som advokat i Thailand i fire år for skandinaver.

- Jeg tror jeg har vært borti de fleste varianter av trøbbel som fastboende nordmenn i Thailand trenger juridisk hjelp med. Men Mack Londons tilfelle er enestående i sitt slag.

-Jeg kan ikke se at ambassaden i Bangkok har gitt noen holdbare juridiske grunner for å nekte å utstede pass. Vi fikk først medhold i vår klage til Politidirektoratet, men nå har de snudd. Namsretten og Sivilombudsmannen er neste instanser, men da kan det være for seint for min alvorlig syke klient, sier advokat Ronny Mulstad til Dagbladet.

Måtte gjøre opp 300 000 Slik er kortversjonen av Mack Londons vei mot eksil i Kambodsja:

Etter en langvarig tvist med en boligutbygger og to europeere han hadde solgt ubygde leiligheter til, inngikk han rettslig forlik om å tilbakebetale kjøperne drøyt 300 000 kroner innen august i fjor.

London, som meldte permanent utflytting til Thailand i 2005, måtte akseptere stempel i sitt norske pass med utreiseforbud fra sitt nye hjemland til gjelda var gjort opp.

Da det nye rettsmøtet i Thailand nærmet seg, skjønte Mack London at han først måtte hjem til Norge for å ordne resten av pengene. Hvis ikke ville han bli dømt til ubetinget fengsel i Thailand.

Ifølge den norskdrevne avisa Thailands Tidende har Mack London solgt 300 boliger, i all hovedsak til nordmenn, og drevet en skandinavisk bar de siste årene.

To års thailandsk fengsel Like før jul fikk han uteblivelsesdom på to års fengsel.

- Jeg var tvunget til å ta en variant og finne noen hjelpere som kunne kjøre meg ulovlig ut av Thailand 1. august i fjor. Jeg hadde bestilt flybillett tre dager seinere fra Phnom Penh via Ho Chi Minh City, Doah og København til Oslo. Hjelperne skulle sørge for at rett mann i Kambodsja fikset nye stempler i passet slik at jeg kom meg til Oslo og seinere tilbake til Thailand.

- Så din egen ulovlige grensepassering utløste dagens situasjon ?

- Jo, hadde jeg visst det jeg vet i dag, hadde jeg gjort det på en annen måte, sier Mack London til Dagbladet.

Han må møte fram fysisk i Norge for å få tilgang norske, offentlige helsetjenester: registrere tilbakeflytting i Folkeregisteret, registrere seg hos NAV og få norsk fastlege.

Nei - ja - nei Det var uenighet mellom ambassaden og Politidirektoratet i Oslo om hvorvidt Mack London hadde rett til nødpass. Ambassaden viste til passloven §5a hvor det står at pass ikke skal gis til noen som er etterlyst.

Ambassaden opprettholdt sitt vedtak etter at London klaget med begrunnelsen at det var er andre «tungtveiende hensyn» for at London ikke skulle få pass.

Politidirektoratet, som er klageinstans i slike saker, var først ikke enig med ambassaden.
De viste til et brev fra Justisdepartementet til Utenriksdepartementet der det kommer fram at hjemmelen som ambassaden viser til,  ikke kan brukes alene for å si nei til nødpass dersom en nordmann er etterlyst i utlandet.

Etter flere vurderinger har Politidirektoratet nå snudd, og støtter ambassadens vedtak.

Den norske ambassaden har jobbet for å legge forholdene til rette slik at London kan reise til Thailand uten pass.

- Misbruk av passet Direktoratet konkluderer i et brev til ambassaden i Bangkok at klagen om fra Mack London ikke tas til følge.

I brevet står det:«Å overlate sitt pass til andre slik Mack London opplyser å ha gjort med illegal kryssing fra Thailand til Kambodsja som formål, vil være en rettsstridig overlevering til tredjemann og misbruk av passet».

Utenriksdepartementet kjenner til saken, men kan ikke gi ytterligere kommentarer.

Politidirektoratet svarte ikke på Dagbladets henvendelser om saken onsdag.

503 Service Unavailable