Fanget på isflak

Turen forvandlet seg brått til et mareritt for rundt 50 svenske skøyteløpere, da isen plutselig sprakk opp under dem og de drev ut mot åpent hav på isflak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ASKÖ (Dagbladet/Expressen): - Det kunne gått riktig ille for de rundt 50 skøyteløperne. Tre- fire av dem havnet i det iskalde vannet, men ble raskt plukket opp. Til alt hell var det veldig fint vær, sier redningsleder Birgitta Rosander ved sjøredningstjenesten til Dagbladet.

Klokka 12.15 i går mottok den svenske redningstjenesten alarmbeskjeden via mobiltelefon. 20 personer drev rundt på to isflak i havet mellom Askö og Gråskär utenfor Trosa i Sverige. En time seinere fikk sentralen melding om 15 andre skøyteløpere som hadde havnet i samme situasjon. Til sammen måtte et femtitall skøyteløpere reddes i aksjonen, hvor flere helikoptre og losbåt ble tatt i bruk.

- Isflakene var små og glatte. Visst var situasjonen veldig farlig. Du klarer deg ikke veldig mange minutter i så kaldt vann, sier Birgitta Rosander.

Dramatisk

- Det var fryktelig. Isflakene sprakk opp og det var umulig å komme seg opp, sier Eva Kallenberg (43) til avisa Expressen. Hun var en av en håndfull skøyteløpere som fikk føle det kalde vannet på kroppen og måtte fires om bord i helikopter.

Kallenberg og hennes venner hadde planlagt en solrik utflukt på isen. Men på noen få minutter forvandlet drømmeforholdene seg til et mareritt. Et vindkast skapte bølger på havet, og plutselig var de fanger på et isflak som drev mot åpent hav.

I nesten tre timer fløt de om lag femti skøyteløperne, blant annet fra Stockholms Skridskoseglarklubb, hjelpeløse rundt på isflak.

Eva Kallenberg var en av de siste som ble vinsjet opp av helikopteret. Da Expressen traff henne i går, var hun fremdeles sterkt preget av ulykken.

- Først sto jeg på et av flakene, men helikopteret lagde bølger slik at isen brast. Vannet skyllet over isflaket og jeg havnet i havet. Jeg er fremdeles i sjokk, sier hun.

Per-Åke Hägerroth i redningstjenesten reddet mirakuløst 16 personer fra det iskalde vannet.

- Da jeg kom dit, lå det tre personer i vannet og kjempet for livet, forteller han.

Utrygg is i Norge

- Vi har hatt slike redningsaksjoner før. Det er slett ikke uvanlig at folk har slike utflukter på isen, sier redningsleder Birgitta Rosander til Dagbladet. Norske skøyteløpere bør også tenke seg om to ganger før de begir seg ut på havisen.

Meteorologisk institutt opplyser til Dagbladet at de ikke har fullstendig oversikt over isforholdene i innlandet i Norge.

Generelt har mildværsperioden i Sør-Norge ført til mer usikker is den siste tida. Det er kommet varmere vann inn Skagerrak, noe som betyr at isen kan bli mer usikker innover Oslofjorden

Ifølge meteorologene var det i utgangspunktet ventet gode isforhold i januar og februar.

PÅ TYNN IS: Rundt 50 svenske skøyteløpere kjempet for ikke å bli dratt ned i det kalde vannet etter at isen sprakk under føttene deres, og de drev på isflak mot åpent hav i går formiddag.
HEISES OPP: Ved hjelp av helikopter ble flere av skøyteløperne reddet opp fra isflakene.
PÅ TRYGG GRUNN: Ved hjelp av redningstjenesten ble alle skøyteløperne reddet.