Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fanget på strendene

Tusenvis har flyktet ned på strendene øst i Australia. Der er de fanget til hjelpen kommer sjøveien.

DRAMATISK: En gruppe brannmenn kjørte gjennom en skogbrann i nærheten av New South Wales i Australia, og måtte bruke branntepper for å beskytte seg selv. Video: Scanpix. Vis mer

Inferno er det eneste ordet som kan beskrive de bildene som kommer fra Australia i dag.

I en uhyre dramatisk video, som du kan se øverst i denne saken, kjører desperate brannmenn gjennom infernoet. På et tidspunkt må de stoppe for å legge tepper på vinduet, for å isolere mot varmen.

EVAKUERER: Folk evakuerer i båter fra strendene. Foto: @IDASHOPE4STROKE/Instagram via Reuters / NTB Scanpix
EVAKUERER: Folk evakuerer i båter fra strendene. Foto: @IDASHOPE4STROKE/Instagram via Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Det siste døgnet er tre nye mennesker døde som følge av brannene, mens minst fem er savnet.

Tusenvis har flyktet ned til strendene for å unnslippe flammene og myndighetene jobber på spreng med å evakuere dem med båter og militærhelikoptre.

Tidligere er det meldt at 4000 mennesker oppholder seg på strendene utenfor Mallacoota sør i delstaten Victoria, der videoen øverst i saken også er tatt opp.

- Armageddon

Bilder som er lagt ut på Twitter viser folk med gassmasker som ror ut på havet.

- Det ser ut som armageddon. Det er helt grusomt, sier David Jeffrey, som eier Wave Oasis-gjestehus, et av stedene der folk har søkt tilflukt, til Reuters.

Den norske ambassaden i Australia ber nordmenn som eventuelt befinner seg i berørte områder, følge råd fra lokale myndigheter.

- Ta gjerne kontakt med dine pårørende om din situasjon, heter det i meldingen som det norske utenriksdepartementet nyttårsaften sendte til nordmenn som har registrert at de oppholder seg i Australia.

Brannbil løftet

I går natt døde den unge brannmannen Samuel McPail (28) i det som omtales som en «spesiell værhendelse».

Han kjørte en åtte tonn tung brannbil som ble løftet opp fra bakken av en ildtornado i nærheten i Albury helt sør i delstaten New South Wales, på grensa mot Victoria.

Den unge mannen, som var en del av det frivillige brannvesenet og som etterlater seg en gravid kone, ble hedret over hele landet i dag.

Fyrverkeri-protest

Sydney er kjent over hele verden for sitt spektakulære fyrverkeri, men i år skrev 300 000 mennesker under et opprop der de heller ønsket å bruke pengene på å bekjempe brannene og støtte ofrene.

Myndighetene hørte imidlertid ikke på protestene og fyrverkeriet ble avholdt som normalt.

FEIRET: Nyttårsaften i Sydney der fyrverkeriet lyser opp over operaen. Fyrverkeriet ble avholdt som normalt tross protester. Foto: Peter Parks / AFP / NTB Scanpix
FEIRET: Nyttårsaften i Sydney der fyrverkeriet lyser opp over operaen. Fyrverkeriet ble avholdt som normalt tross protester. Foto: Peter Parks / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!