Nato-toppmøtet

Fanget på video: Vitser om Trump

Storbritannia, Canada, Frankrike og Nederlands ledere så ut til å spøke om president Donald Trump under en mottakelse i Buckingham Palace.

TULLER: Det spekuleres nå i om det er Donald Trump de tre statslederne gjør narr av, under mingling i Buckingham Palace i går. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LONDON / OSLO (Dagbladet): Canadas statsminister Justin Trudeau, Storbritannias statsminister Boris Johnson, Frankrikes president Emmanuel Macron og Nederlands statsminister Mark Rutte ble tatt på fersken i å tilsynelatende vitse om USAs president Donald Trump i går kveld.

Stats- og regjeringssjefene i NATO samlet seg i dag til toppmøte i London i forbindelse med at alliansen er 70 år. I den anledning var Trudeau, Johnson og Macron til stede på en mottakelse i Buckingham Palace tirsdag kveld.

Det ser ut til at den amerikanske presidentens langdryge pressemøte tidligere på dagen ble gjenstand for vitsing, ifølge en rekke medier.

Det kan ikke være noe tvil om hvem de vitser om, da CNN påpeker at Trump er den eneste som har holdt så lange pressemøter.

LO: (fra venstre) Nederlands statsminister Mark Rutte, Canadas statsminister Justin Trudeau, Frankrikes president Emmanuel Macron og Storbritannias statsminister Boris Johnson vitset angivelig om Donald Trump i går. Foto: Host Broadcaster via AP / NTB Scanpix
LO: (fra venstre) Nederlands statsminister Mark Rutte, Canadas statsminister Justin Trudeau, Frankrikes president Emmanuel Macron og Storbritannias statsminister Boris Johnson vitset angivelig om Donald Trump i går. Foto: Host Broadcaster via AP / NTB Scanpix Vis mer
I DAG: Her stiller NATO-toppene opp til fellesbilde. Her kan man se blant annet Donald Trump, Nederlands statsminister Mark Rutte øverst i midten, Erna Solberg, og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan som går rett foran Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: Mustafa Kamaci / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP
I DAG: Her stiller NATO-toppene opp til fellesbilde. Her kan man se blant annet Donald Trump, Nederlands statsminister Mark Rutte øverst i midten, Erna Solberg, og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan som går rett foran Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: Mustafa Kamaci / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP Vis mer

- Falsk

Under et pressemøte med Tysklands kansler Angela Merkel i dag, blir Donald Trump konfrontert med videoklippet som har gått viralt.

- Har du sett videoen av statsminister Trudaeu som snakker om deg, spør en reporter.

- Vell, han er «two-faced» (falsk), svarer Trump.

Etter en lang pause legger Trump til at Trudaeu er en «fin fyr», men hevder at Trudeau muligens ikke var så fornøyd med at Trump i går hang ham ut for at Canada ikke oppfyller målet om å bruke to prosent av brutto nasjonalprodukt på forsvar.

Etter planen skulle president Trump ha en pressekonferanse senere onsdag, men på pressemøtet med Merkel sier han at dette likevel ikke skjer. I stedet reiser han tilbake til Washington.

- Jeg tror vi har hatt nok av pressekonferanser, sier han.

Han skryter av NATO-toppmøtet og kalte det svært vellykket.

- NATO er sterkere enn noen gang, sier Trump.

Vitset om pressemøte

Da Trump skulle møte Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, Macron og Trudeau tirsdag, snudde han det som var forventet å være korte møter for å bli avbildet sammen, til sitt «personlige tv-show», skriver Washington Post.

De fire statsledernes samtale senere om kvelden ble filmet, noe det ikke virket som de var klar over.

- Var det derfor du var forsinket, spør Storbritannias statsminister Boris Johnson Frankrikes president Emmanuel Macron.

- Han var forsinket fordi han holder 40 minutter lange pressekonferanser på sparket, skyter Canadas statsminister Justin Trudeau inn.

Macron og Trumps møte ble også etterfulgt av et langvarig pressemøte. I videoen fra Buckingham Palace virker Macron å fortelle de andre tre om dette. Han står imidlertid med ryggen til kamera, og det han sier er ikke hørbart.

- Ja, ja, ja, og så sa han …, kan man se en lattermild Trudeau svare.

- Og du kunne se hele teamet hans bli lange i maska, sier han videre.

Stor snakkis

Det korte klippet har fått mye oppmerksomhet i sosiale medier. Donald Trump nevnes ikke med navn, men flere medier skriver om hendelsen.

Ifølge The Guardian ble videoen først publisert av det russiske, statseide nyhetsbyrået Sputnik. De skal ha publisert en lengre video som viste flere møter mellom gjester i Buckingham Palace den kvelden. Klippet som fokuserer på samtalen mellom de fire statslederne ble publisert på Twitter av den kanadiske kringkasteren CBC onsdag.

Macron-videoen var den store snakkisen på presserommet på Nato-toppmøtet i dag, ifølge Dagbladets reporter i London.

Maggie Haberman, Det hvite hus-korrespondent for New York Times, skriver på Twitter at hun «ikke kommer over videoen».

- Både på grunn av at POTUS (presidenten) hater tanken på at noen ler av ham og det faktum at han lenge brukte «andre land ler av oss» som et angrep mot sine forgjengere.

CNN har forsøkt å få en kommentar fra alle involvert i hendelsen. Talspersoner for Butte og Trudeau sier de ikke har noen kommentar.

Det samme sier en talskvinne for Macron, som legger til:

- Denne videoen sier ikke noe spesielt.

Det hvite hus ønsker heller ikke å kommentere saken.

Kalte Nato «hjernedødt»

Det var i et intervju med The Economist en snau måned før toppmøtet at Macron kalte Nato «hjernedødt». Macrons misnøye var utløst av at Tyrkia invaderte Nordøst-Syria etter at USA trakk seg ut - uten å informere de andre Nato-medlemmene. Tirsdag sa Macron at han står ved uttalelsene.

Donald Trump tok personlig til motmæle samme dag, og var tydelig på at Macrons uttalelse om Nato var «veldig fornærmende».

- Ingen trenger Nato mer enn Frankrike. USA trenger Nato minst. Derfor er det svært farlig når Frankrike uttaler seg slik om Nato, sa Trump på en pressekonferanse med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg tirsdag formiddag.

Det har vært krevende diskusjoner mellom allierte, fortalte Erna Solberg til Dagbladet i London i går.

- Nato har takhøyde for meningsforskjeller, men vi må holde hverandre orientert. Nato er en allianse som bygger på politisk solidaritet og samhold, sa hun.

Statsministeren avviste at Nato-toppmøtet gjøres til latter av gjentatte oppslag om krangel og hån mellom Trump og Macron.

- Et sånt type pingpong-ordskifte bringer ingen framover. I Nato må vi snakke om substans, sa hun.

På spørsmål om hvordan hun vil karakterisere alliansens politiske helse, svarte statsministeren slik:

- Utfordringen er at vi skal snakke sammen blant venner. Alliansen gjør store framskritt hva gjelder forsvarssamarbeid, men henger litt etter på det politiske samarbeidet.

IMPONERT: President Donald Trump er ikke redd for å tilbakeholde lovordene når han beskriver NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Vis mer

- Sett fremover

Toppmøtet, som var over onsdag ettermiddag, ble avsluttet med applaus.

- Vi har markert jubileet for alliansen, som har garantert fred og sikkerhet for alle medlemmene i 70 år. Vi har også sett fremover, sa generalsekretær Stoltenberg da møtet var over.

Alle statslederne på møtet var enige om at de står sammen – én for alle, alle for én.

- Vi forplikter oss fullt og helt til artikkel 5 om kollektivt forsvar, sa Stoltenberg.

Blant vedtakene på onsdagens korte toppmøtet var økt beredskap med fullføringen av det såkalte 4x30-initiativet: 30 bataljoner, 30 marinefartøy og 30 flyskvadroner som skal være klare til innsats innen 30 dager.

Alle medlemslandene er også enig om reviderte forsvarsplaner for Baltikum og Polen. Det var sådd tvil om disse etter at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan truet med å blokkere denne saken med mindre NATO stilte seg bak landets kamp mot kurdiske grupper i Syria.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer