Fanget regnbueørret på 3,4 kilo i Frognerparken

Kan være en helt spesiell krysning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) I oOktober i år gjorde Lars Nilssen og Lars Lenth en oppsiktsvekkende oppdagelse i Frognerparken i Oslo.

Det begynte i våres da de to fiskeentusiastene, sammen med Håvard Stubø, oppdaget en bestand av store ørreter i dammene i Vigelandsparken på Frogner.

Under en liten spasertur i det fine høstværet i oktober bestemte Lars Nilssen seg for å gå innom parken for å se om han fikk øye på ørretene.

- Ørret gyter jo på høsten, og da kan de være ganske lett å få øye på i det rennende vannet, spesielt i små bekker, forteller Nilssen.

Diger regnbueørret
Synet som møtte Nilssen ved innløpsbekken til dammen var noe utenom det vanlige. 10-15 store ørret sloss om de beste gyteplassene i det den vesle bekken.

Men det var først da han sammen med fotograf Arnt Mollan satte opp et undervannkamera i bekken at de fikk øye på det virkelig uvanlige: en av fiskene skilte seg betydelig ut fra resten, både i utseende og størrelse.

- Vi fikk plutselig øye på en kjempediger fisk som så annerledes ut. Vi fikk jo sjokk. Midt i Frognerparken liksom, ler Nilssen.

I FROGNERPARKEN: Her gytet den 3,4 kilo tunge regnbueørreten i oktober. Foto: Vegard Veberg
I FROGNERPARKEN: Her gytet den 3,4 kilo tunge regnbueørreten i oktober. Foto: Vegard Veberg Vis mer

Den 3,4 kilo tunge fisken viste seg å være en regnbueørret.

- Det ble satt ut mye regnbueørret på 60- og 70-tallet, men det skal ikke finnes flere igjen i vill tilstand i Norge i dag. Vi liker jo å snoke i litt snåle og rare fisketing, og dette er jo veldig underlig, sier Nilssen.

Oppførte seg som en vanlig ørret
- Det rare var at den oppførte seg som en vanlig ørret. Han flørtet og prøvde å sjekke opp damene, selv om regnbueørret egentlig skal gyte på våren.

Nilssen og Lenth var veldig begeistret over hva de hadde funnet, men valgte å ikke si noe om den underlige oppdagelsen mens fiskene fortsatt var på bekken.

- De er så sårbare. Hvis folk hadde visst om det ville de vært lette å fange for rovfiskere, sier Nilssen.

Nå er ørretene ferdig med gytingen og er tilbake i dammene hvor de hører hjemme.

En uvanlig krysning?
Ørretforsker Morten Kraabøl ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Lillehammer ble så nysgjerrig da han hørte om monsterfisken at han bestilte et drap.

Lars Nilssen allierte seg med Jan Waangaard og fanget regnbueørreten opp av bekken. Fredag sendes den til Lillehammer for obduksjon på NINA. Genene, alder og gytestadie skal undersøkes og kanksje gir dette en indikasjon på hvordan den har havnet akkurat her.

HELT SPESIELT FUNN: Lars Nilssen og Jan Waangaard med regnbueørreten i Frognerparken. Foto: Vegard Veberg
HELT SPESIELT FUNN: Lars Nilssen og Jan Waangaard med regnbueørreten i Frognerparken. Foto: Vegard Veberg Vis mer

- Kanskje er den en krysning mellom vanlig ørret og regnbueørret? undrer Nilssen, som selv fanget ørreten opp av bekken.

Regnbueørreten er en rocfiski laksefamilien og skiller seg fra vanlig ørret med et fiolett-rosa bånd langs siden.

Les Lars og Lars sin blogg her.