Burmesisk pyton i Florida

Fanget rekordpyton med «lokkeslange»

Hunnslangen er over 5 meter lang og nesten 100 kilo tung.

VISER FANGSTEN: Biolog Ian Bartoszek viser fram rekordpytonen til pressen. Foto: Andrew West-USA Today Network / Sipa USA / NTB
VISER FANGSTEN: Biolog Ian Bartoszek viser fram rekordpytonen til pressen. Foto: Andrew West-USA Today Network / Sipa USA / NTB Vis mer
Publisert

Forskere i Florida har fanget en burmesisk pyton på hele 5,4 meter og 97 kilo - den klart største som noensinne er funnet i delstaten, ifølge National Geographic.

Hunnslangen ble fanget i desember, men ble først i går vist fram til pressen i byen Naples, sørvest i delstaten.

Spiser alligatorer

Arten er naturlig hjemmehørende i Sørøst-Asia, men Florida har nå en stor bestand på grunn av slanger som har rømt fra fangenskap.

SPORET OPP: F.v. Kyle Findley, Ian Easterling og Ian Bartoszek med fangsten i desember. Foto: Conservancy of Southwest Florida / AP / NTB
SPORET OPP: F.v. Kyle Findley, Ian Easterling og Ian Bartoszek med fangsten i desember. Foto: Conservancy of Southwest Florida / AP / NTB Vis mer

Størrelsen på rekordslangen er forholdsvis vanlig i Asia, mens i USA blir de sjelden over 3 meter.

Burmesiske pytoner utgjør en betydelig fare for det lokale amerikanske økosystemet. De livnærer seg på fugler og mindre pattedyr, men har også tatt alligatorer og hunder.

I Florida trives slangene best i sump- og skogsområder som Everglades, hvor de er svært vanskelige å få øye på.

GPS-sporing

Conservancy of Southwest Florida prøver å minske bestanden ved å lokke hunnslanger ut av skjulestedene. Dette gjør de ved å feste GPS-sporingsenheter inni hannpytoner, for så å sende dem ut i sumpen.

NON STOP: En slange beit brystet til en dame. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av! Vis mer

- Store fruktbare hunnpytoner er veldig viktige å fjerne fra disse økosystemene, ettersom de er i stand til uproporsjonalt å produsere mye avkom, sier Sarah Funk, biolog i Florida Fish and Wildlife Conservation Commission, til National Geographic.

For eksempel brukte teamet en 3,7 meter lang hannslange ved navn Dionysus - med kjælenavnet Dion - som lokkemat for rekkordhunnen som ble fanget i desember.

Forskerteamet sporet Dion til et sumpområde i Everglades nær Naples. Han hadde rullet seg sammen i nærheten av den gigantiske hunnen.

122 «egg»

Etter en intens brytekamp lyktes det biologene å få den nesten 6 meter lange slangen oppi en sekk - som så ble lagt i et kar og fraktet til basen.

UØNSKET: Delstaten Florida arrangerer hvert år «Florida Python Challenge», der publikum oppfordres til å bidra til å minske bestanden av burmesisk pyton. Her fra presentasjonen av årets seanse, med guvernør Ron DeSantis (R) i midten. Foto: Lynne Sladky / AP / NTB
UØNSKET: Delstaten Florida arrangerer hvert år «Florida Python Challenge», der publikum oppfordres til å bidra til å minske bestanden av burmesisk pyton. Her fra presentasjonen av årets seanse, med guvernør Ron DeSantis (R) i midten. Foto: Lynne Sladky / AP / NTB Vis mer

Dion overlevde og «jobber» fremdeles for forskerne.

Hunnslangen, derimot, ble avlivet. En disseksjon avslørte 122 «egg» på før-befruktning-stadiet. I fordøyelsessystemet fant de pelsbiter, klumper av delvis oppløst bein og en bit av en hov - slangens siste måltid var en hvithalehjort.

- Disse pytonene er i stand til fullstendig å endre økosystemet, og jeg vil si de allerede har gjort det, sier Kristen Hart, økolog ved U.S. Geological Survey Wetland and Aquatic Research Center, til National Geographic.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer