Fanget sjøhestfødsel på film: - De var supergravide og klare til å sprekke

Fikk oppleve sjøhestfødsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): To forskere fanget nylig et sjeldent øyeblikk på film.

Som en del av «Project Seahorse» undersøkte de to leveforholdene til sjøhester på kysten utenfor Australia da de kom over en sjøhest som skulle føde.

- Klare til å sprekke Blant sjøhestene er det hannen som bærer eggene under svangerskapet, og som til slutt føder ungene.

Forsker meagan Abele var ute og dykket sammen med medstudent Clayton Manning, og de ble værende for å observere den gravide hannen da de var ferdige med undersøkelsene sine. Blant sjøhestene er det hannen som bærer fram ungene.

Se video av fødselen øverst i saken.

- Flere av hannene vi så var supergravide og klare til å sprekke. Det er surrealistisk å se det skje, fortalte Abele, ifølge Project Seahorse.

Omfattende parringsprosess Gjennomsnittlig gir sjøhesthannen liv til mellom 100 og 300 unger, og før svangerskapet går sjøhestene gjennom en parringsdans.

«De kan skifte farge, "gå promenade" mens de holder hverandre i halen eller slå halen rundt et sjøgress og snurre rundt sammen», skriver Forskning.no om parringsprosessen.

Videre siterer forskningsnettsiden en artikkel publisert i tidsskriftet «Behavioral Ecology and Sociobiology», der to sveitsiske forskere har konkludert med at sjøhesthannene i større grad velger hunner som er store fordi de ofte har mange og gode egg.

Utrydningstruet art 41 ulike sjøhestarter befinner seg i dag på rødlista til den internasjonale naturvernorganisasjonen IUCNs rødliste.

Project Seahorse oppgir overfiske og habitatødeleggelse som to av hovedårsakene til at sjøhesten regnes som utrydningstruet.

Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom The University of British Columbia og Zoological Society of London, og forskningsteamet består av over 20 forskere som skal arbeide med å sikre sjøhester trygge og velfungerende habitater verden over.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer