Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fangetortur

Nye påstander om mishandling på Guantanamobasen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Innsatte ved Guantanamobasen på Cuba ble terrorisert av angrepshunder, tvunget til å ta narkotika, og fått bind for øynene og påført håndjern for så å bli slått, hevder en australsk fange i en erklæring gitt under ed. Dette melder nyhetsbyrået AP.

De amerikanske fangevokterne nektet dem også mat for å få dem til å samarbeide i forhør, sier den tidligere fangen.

Den 29-år gamle David Hicks var en av de første fangene som ankom fangeleiren på Cuba i januar 2002. Han er en av bare fire som er blitt formelt siktet av de omkring 550 fangene på Cuba som ble anklagd for bånd til Taliban og Al-Quaida.

- Det har hendt at jeg og en gruppe med-fanger ble slått i åtte timer, hele tiden iført håndjern og med bind for øynene. De slo meg med åpen hånd, med knyttneve og med ulike gjenstander, som et rifleskjefte. Og de sparket oss, sa Hicks i erklæringen.

De amerikanske styresmaktene påpeker at de har lover som forbyr tortur.

- Når vi får troverdige anklager om fangemishandling, så tar vi de alvorlig og setter i gang etterforskning, sier en pressetalsmann for Pentagon.

Hicks skal stilles for en militær domstol i mars. Forsvarsadvokaten hans mener at det faktum at styresmaktene nekter plent noe form for misbruk, bare viser at de er uærlige.

Ikke engangstilfelle

Erklæringen til Hicks er fra august, men ble offentliggjort først i går. Samme uke har det dukket opp flere dokumenter som viser at FBI agenter på Guantanamobasen rapporterte hjem om tilfeller av fangemishandling helt i fra begynnelsen. Enkelte innen justisdepartementet tror at Pentagon bevisst ignorerte FBIs klagemål.

Dokumentene trekker fram flere tilfeller av mishandling. I ett av tilfellene tok kvinnen som avhørte tak i en fanges kjønnsorganer og bendte dessuten fangens tomler bakover. En annen fanges hode ble dekket med gaffateip for å hindre ham i å sitere fra Koranen. En tredje ble truet av en angrepshund og fikk senere diagnosen «ekstremt psykologisk trauma».

I følge Hicks erklæring ble han itvunget beroligende midler før han ble slått. Dette skal han ha rapportert til Røde Kors, som var den eneste uavhengige organisasjonen hadde tilgang til fangene. Han skal også ha blitt tilbudt et kvarter med en prostituert dersom han godtok å spionere på de andre innsatte.

En annen innsatt, anklagd for tilknytning til al-Quaida, fortalte forrige måned om avhørspersonell som kledde fanger i et israelsk flagg og tvang dem til å se på militærpersonell som hadde seksuelt samkvem.

Det amerikanske militæret har innrømmet ti tilfeller av mishandling av fangene på Guantanamobasen.

På båre: En fange bæres ut etter et forhør i 2002.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media