Fangetransporten brøt sammen

Norsk ambassadør: - Hardhendt behandling av norsk fange.

 MER TRØBBEL:  Fangetransporten med den drapsmistenkte nordmannen Tjostolv Moland har brutt sammen på vei mot fengselet i Kisangani.  Her faren Knut Moland jr. med et bilde av sønnen i Garden-uniform. Foto: TORBJØRN BERG.
MER TRØBBEL: Fangetransporten med den drapsmistenkte nordmannen Tjostolv Moland har brutt sammen på vei mot fengselet i Kisangani. Her faren Knut Moland jr. med et bilde av sønnen i Garden-uniform. Foto: TORBJØRN BERG.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
CAPE TOWN/OSLO (Dagbladet.no): Militærtransporten med den drapsmistenkte nordmannen Tjostolv Moland (28) har brutt sammen i bushen i Øst-Kongo. Derfor kommer han ikke fram til det militære fengselet i ettermiddag som planlagt.

Der sitter Molands 27 år gamle kameraet fra Vestfold, som også er mistenkt for drap på en sjåfør de to nordmennene leide i forrige uke. Ambassadesekretær Torstein Vangen ved den norske ambassaden i Angola kommer fram til fengselet i Kisangani i løpet av kvelden.

Etter planen skal han rekke å møte den fengslede vestfoldingen i kveld - etter at han har truffet advokaten som skal hjelpe de to nordmennene.

-Hardhendt behandling
- Juridisk assistanse er tilleggsbonus for fanger i dette området. Vi har fått rimelig sikre signaler på at 27-åringen er blitt hardhendt behandlet i den militære fangeanstalten.

-De har litt annerledes avhørsmetoder der, sier den norske ambassadøren i Angola, Jon Vea til Dagbladet.

Både Tjostolv Molands far, sjøkaptein Knut Moland jr. og predikanten Rune Edvardsen i Sarons Dal frykter at det er penger som styrer rettsvesenet kaotiske Kongo. Områdene i Øst-Kongo rundt Kasingani er blant de farligste i verden med flere sterke geriljagrupper og borgerkrigslignende tilstander.

Kontakt med lokale krigsherrer
Det er norske misjonærer som har fortalt ambassadør Vea om transportproblemene for den norske fangen fra Vegårshei og Aust-Agder.

Rune Edvardsen opplyser til NRK at han skal tilbake til området fra Norge allerede tirsdag og at han allerede har kontakt med lokale krigsherrer for å hjelpe de drapsmistenkte nordmennene.

- Målet er å få overført de to nordmennene til et sivilt fengsel i hovedstaden Kinshasa, opplyser ambassadør Jon Vea til Dagbladet.

Tidligere i dag sa Utenriksdepartementets pressetalsmann Christian Hansson til NTB at saken til de to nordmennene nå har kommet opp på regjeringsnivå i Kinshasa.

Det er foreløpig ikke bekreftet hva de to nordmennene, som begge har bakgrunn fra det norske Forsvaret og fra privat sikkerhetstjeneste, har hatt som mål med sin turvirksomhet i dette området, hvor skarpe skudd sitter løst i geværmagasinene.

Turistprosjekt og Somalia-pirater
De to har opplyst at de tok seg over grensa fra Uganda til Kongo og at de var i området for å undersøke mulighetene for å starte turistprosjekter.

- Min sønn har vært i denne regionen en periode, og han har blant annet fortalt at han har hatt vaktjobber mot somaliske sjøpirater, sier Tjostolv Molands far Knut Moland jr. til Dagbladet.

Det nordøstlige Kongo regnes som svært utrygt og alt annet enn turistvennlig.
 Området er tilholdssted for en rekke militsgrupper. Det er også mange leiesoldater der, mange av dem knyttet til gruveselskaper som driver rovdrift på de rike mineralforekomstene i område, skriver NTB.