SEXTRAKASSERT: Amit Kalja (22) fikk rettens medhold i at hun er blitt mobbet og trakassert av kolleger i Brinsford ungdomsfengsel. Foto: Scanpix
SEXTRAKASSERT: Amit Kalja (22) fikk rettens medhold i at hun er blitt mobbet og trakassert av kolleger i Brinsford ungdomsfengsel. Foto: ScanpixVis mer

- Fangevokter presset ut av jobben fordi hun var for sexy

Domstol i England gir Amit Kalja (22) medhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet.no): Fengselsbetjent Amit Kalja (22) fra Wolverhampton følte seg tvunget til å si opp jobben ved Brinsford ungdomsfengsel utenfor Birmingham etter å ha blitt mobbet og trakassert av kolleger, skriver Jyllandsposten.

- For mye sminke
I går ble fengselsledelsen dømt i retten for usaklig oppsigelse og diskriminering på grunn av kjønn og ung alder.

Kalja skal ha blitt tvunget til å si opp sin stilling fordi hun bar for mye sminke, var for pyntet og rettet på fengselsuniformen slik at den skulle passe figuren hennes bedre.

Den unge kvinnen fortalte i retten at kollegene i fengselet hadde advart henne om at hennes sexy framtoning økte risikoen for at hun en dag ville bli tvunget inn i en av de innsattes celler. De skal også ha påpekt at hun var for vennlig når hun hilste på fangene.

Problemene skal ha oppstått allerede i hennes aller første arbeidsuke i juli 2007, da en kollega bemerket klærne hennes. Hun hadde tidligere arbeidet i et annet fengsel i Shrewsbury, hvor hun aldri ble kritisert for sin framtoning.

Andre uka på jobb falt flere slengbemerkninger. Overbetjenten Lee Hastings skal ha skreket til henne foran de innsatte og fikk henne til å føle seg ydmyket og fornærmet, fortalte Amit Kalja i retten.

«Dum, liten pike»

Hastings skal også ha kalt henne en «dum, liten pike som ikke visste noe om fengselsmiljøet» og forlangt svar på hvorfor hun hadde sittet og snakket med en innsatt.

I desember 2007 var hun på nattevakt. Et stort antall innsatte begynte samtidig å ringe med klokkene sine, noe som normalt gjøres for å spørre etter toalettpapir eller liknende. Overbetjent Hastings skal ha sagt at den eneste grunnen til at det skjedde, var hennes påkledning.

22-åringen forsøkte å kle seg mindre utfordrende, uten at problemene opphørte. Til sist så hun ingen annen utvei en å si opp jobben sin.

- Jeg klarte ikke sove om natta fordi jeg ble mobbet og sjikanert. Til slutt klarte jeg det ikke lenger, sa hun i retten.

Domstolen kom fram til at Amit Kalja er blitt mobbet og trakassert av sine kolleger, og især av overbetjent Lee Hastings.

«Dersom hun ikke hadde vært en ung, attraktiv kvinne, ville han ikke ha behandlet henne på denne måten. Det finnes beviser for at han har behandlet andre kvinner på samme måte», heter det i dommen.

Det er ennå ikke avgjort hvor stor erstatning 22-åringen vil få etter den urettmessige behandlingen.