Fangevokterne på Ila har aldri hørt Metkel Betew snakke

Nokas-raneren behandler dem som luft, men nå snakker han ut for første gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg pleide å sitte i skapet på cella i sju-åtte-ni timer. Så gikk jeg ut og tenkte at jeg var heldig som hadde en stol og et bord. Noen ganger sov jeg på betongen på gulvet. Dagen etter da jeg la meg, tenkte jeg hvor heldig jeg var som hadde en seng.

- Det var sånn jeg fikk tiden til å gå, sier Nokas-dømte Metkel Betew om tiden sin i isolat i et eksklusivt intervju med programmet «Insider» som går på MAX klokka 21.00 i kveld.

Metkel Betew fikk 16 års forvaring for å ha deltatt i Nokas-ranet, men har hele tiden nektet straffskyld. Han har heller aldri forklart seg, som den eneste av de Nokas-dømte, noe som førte til at han ble holdt i full isolasjon i flere år.

Ifølge Betew selv er han personen som har sittet lengst på isolat i et norsk fengsel.

- Tøffere soningsforhold enn Breivik - Han kunne snakket om sin egen rolle under Nokas, så hadde han trolig vært ute. I stedet har han mye tøffere soningsforhold enn Anders Behring Breivik. Han har sittet tre-fire år på isolat, det er ganske heftig, forteller journalist Kjetil Johnsen i Novemberfilm, som besøkte Betew på Ila fengsel og forvaringsanstalt.

Johnsen møtte Betew til to intervjuer i forbindelse med kveldens MAX-program. Han tror årsaken til at Betew nå for første gang snakker er ønsket om å vise det norske folk at han ikke bare er en kriminell med en beinhard æreskodeks.

- Jeg tror dette for ham handler om at han ønsker å vise omverdenen at han ikke er så lukket og avstumpet som han ble framstilt i retten. At han er en kar som har en viss grad av anger i seg, for kanskje å få en litt enklere soning og på sikt bli løslatt. Den ene etter den andre av de Nokas-dømte slippes ut, mens han får utvidet ringetida si med ti minutter, sier Johnsen.

- Flyttet om natta Betew er i intervjuet klar på at han ikke er noe offer, men samtidig forsøker han å problematisere bruken av isolasjon i norske fengsler.

- Jeg synes ikke synd på meg selv, men det å sitte flere år på isolat er ikke sunt. Jeg satt med en kar, en ung gutt som hadde nabocella mi. Vi forsøkte å snakke gjennom vunduet på kveldene. Han sleit og jeg forsøkte å motivere ham så godt jeg kunne. Etter en og en halv uke tok han livet sitt på cella. Det er bare nok et eksempel på hvor farlig isolasjon er, sier Betew, som selv mener at det kun er hans egen sterke psyke som har forhindret ham i å bli sinnssyk.

Han forteller følgende om tiden han satt i isolasjon.

TOSKA-VENN: Metkel Betew og David Toska er barndomsvenner. Her under Nokas-rettssaken. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
TOSKA-VENN: Metkel Betew og David Toska er barndomsvenner. Her under Nokas-rettssaken. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX Vis mer

- De flyttet meg rundt i forskjellige fengsler. De hentet meg på nettene. 15 fullt bevæpnede politimenn i tre biler. Det er psykisk tortur, men jeg klarte å holde motet oppe. Hadde jeg ikke det, hadde jeg vært på Dikemark i dag, sier Betew.

Dikemark er et psykiatrisk sykehus med egen sikkerhetsavdeling.

Fangevokterne overrasket Betews forvaringsdom fra Høyesterett i 2007 har en minstetid på ti år, noe som betyr at han kan bli løslatt tidligst i 2014 ettersom han ble fengslet i 2004. Intervjuet med Nokas-fangen som sendes på MAX i kveld er spesielt også for dem som er rundt ham til daglig.

- Fangevokterne ble overrasket over hvor åpen han var, de fikk plutselig et bilde av ham som de ikke hadde hatt før, sier journalist Kjetil Johnsen om reaksjonene da han viste kveldens program for ansatte på Ila.

- De hadde aldri hørt Betew prate før. Han forholder seg ikke til dem og behandler dem som luft. Det er veldig viktig for ham å få fram at han har et prinsipp om å ikke snakke. Det handler ikke om at han er avstumpet, sier Johnsen.

NEKTET Å SNAKKE: Metkel Betew ønsket ikke å forklare seg. Her er han sammen med sin advokat Marius Dietrichson. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
NEKTET Å SNAKKE: Metkel Betew ønsket ikke å forklare seg. Her er han sammen med sin advokat Marius Dietrichson. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX Vis mer