Fangsten har «fokus på dyrenes velbefinnende», mener statsministeren

Internasjonal kamp om folkemeningen etter torsdagens hval-massakre på Færøyene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det gikk blodig for seg, da hundrevis av grindhval torsdag nærmet seg strendene Bøur og Tórshavn på Færøyene.

Videoen over er laget av dyrevernorganisasjonen Sea Shepherd, og viser hvordan de store sjødyrene jages inn mot land av en sverm av småbåter. Inne i fjæresteinene hugges hvalene til døde av færøyinger som stormer ut i vannet væpnet med kniver, haker og huggredskaper.

Flere dyrevernere legges i bakken av politiet - og må se at store deler av vika i Bøur farges rød av hvalblod.

- Dehumanisering Ifølge en Facebook-melding fra Sea Shepherds grunnlegger Paul Watson ble sju dyrevernere arrestert. Nå bruker han og Sea Shepherd dette og andre video-opptak for å få stanset de såkalte «Grindadrapene».

«Færøyingene hevder at barn ikke får delta i Grindadrap til tross for alle gangene vi har dokumentert barn som leker med, eller mishandler, (hval-)kropper. Denne videoen, som ble tatt for bare noen få dager siden, viser et barn som skjærer av ansiktet på en grindhval. Det kalles dehumanisering», skriver Watson.

Han skriver at 250 grindhval mistet livet i «Grindadrap» denne uka.

Men Færøyenes statsminister har slett ikke tenkt å sette en stopper for den gamle skikken, som nå føres videre med moderne, hurtiggående båter.

«Internasjonal vrede» I en epost til svenske Aftonbladet leverer Færøyenes statsminister Kaj Leo Holm Johannesen følgende forsvar for «Grindadrapene»:
«Hvalfangsten på Færøyene skjer i samsvar med internasjonal lov, og grindhval fins i rikelige mengder i Nordøst-Atlanteren. Fangsten på Færøyene er holdbar og fullstendig regulert, med fokus på dyrenes velbefinnende.»

Statsministeren slår fast at dette er en naturlig del av den lokale livsstilen.

Danske Berlingske Tidende slår likevel fast at den gamle skikken vekker «internasjonal vrede» - ikke bare mot det i stor grad selvstyrte Færøyene men også mot Danmark.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer