Fangstene stuper i «verdens beste lakseelv» - nå frykter de Sandbergs vekstplan

- Vi er bekymret, sier Alta Laksefiskeri Interessentskap.

SKYGGE OVER ELVA:  En skygge hviler over Altaelva, som av mange omtales som verdens beste lakseelv, nemlig trusselen fra økt oppdrett. Altaelvas venner er bekymret. Foto: Truls Brekke/Dagbladet
SKYGGE OVER ELVA: En skygge hviler over Altaelva, som av mange omtales som verdens beste lakseelv, nemlig trusselen fra økt oppdrett. Altaelvas venner er bekymret. Foto: Truls Brekke/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALTA (Dagbladet): I går ble det klart at over halvparten av landets villaksbestander holder dårlig eller svært dårlig kvalitet - blant annet på grunn av krysning med rømt oppdrettslaks. I dag møtes landets toppolitikere for å diskutere villaksens framtid i Norge på en stor konferanse i Alta.

Alta  er den fjerde største oppdrettskommunen i landet, og er kjent for en av verdens aller beste bestander av stor villaks.  Fangstene i Altaelva har imidlertid vært langt lavere de siste årene enn før, noe kritikerne mener oppdrettsnæringa kan ha skylda for. Nå er villaksens venner bekymret for at problemet vil forverre seg. Regjeringen med fiskeriminister Per Sandberg (Frp) i front, har nemlig varslet at de mener norsk oppdrett bør femdobles.

- Vi er en del berørt allerede, men skal norsk oppdrett vokse fem-seks ganger er vi veldig bekymra for framtida, sier Tor Erland Nilsen i Altaelvas Laksefiskeri Interessentskap.

- Mangedoblet Villaksvennene lokalt frykter at veksten i oppdrettsnæringen vil skje i nord, og at det vil skade elva. Det er spesielt to ting de er bekymret for: Genetisk innblanding fra rømt oppdrettslaks og lakselus. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer