Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fangstene stuper i «verdens beste lakseelv» - nå frykter de Sandbergs vekstplan

- Vi er bekymret, sier Alta Laksefiskeri Interessentskap.

SKYGGE OVER ELVA:  En skygge hviler over Altaelva, som av mange omtales som verdens beste lakseelv, nemlig trusselen fra økt oppdrett. Altaelvas venner er bekymret. Foto: Truls Brekke/Dagbladet
SKYGGE OVER ELVA: En skygge hviler over Altaelva, som av mange omtales som verdens beste lakseelv, nemlig trusselen fra økt oppdrett. Altaelvas venner er bekymret. Foto: Truls Brekke/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALTA (Dagbladet): I går ble det klart at over halvparten av landets villaksbestander holder dårlig eller svært dårlig kvalitet - blant annet på grunn av krysning med rømt oppdrettslaks. I dag møtes landets toppolitikere for å diskutere villaksens framtid i Norge på en stor konferanse i Alta.

Alta  er den fjerde største oppdrettskommunen i landet, og er kjent for en av verdens aller beste bestander av stor villaks.  Fangstene i Altaelva har imidlertid vært langt lavere de siste årene enn før, noe kritikerne mener oppdrettsnæringa kan ha skylda for. Nå er villaksens venner bekymret for at problemet vil forverre seg. Regjeringen med fiskeriminister Per Sandberg (Frp) i front, har nemlig varslet at de mener norsk oppdrett bør femdobles.

- Vi er en del berørt allerede, men skal norsk oppdrett vokse fem-seks ganger er vi veldig bekymra for framtida, sier Tor Erland Nilsen i Altaelvas Laksefiskeri Interessentskap.

- Mangedoblet Villaksvennene lokalt frykter at veksten i oppdrettsnæringen vil skje i nord, og at det vil skade elva. Det er spesielt to ting de er bekymret for: Genetisk innblanding fra rømt oppdrettslaks og lakselus. 

- De siste åra har antall oppdrettslaks mangedoblet seg i fjorden, mens fangstene går ned. I bunnåret 2014 ble det fisket opp 11,2 tonn. Det er en nedgang på 40 prosent fra gjennomsnittet de ti foregående år, mens andre elver i Finnmark hadde en oppgang på 20 prosent. Det tyder på at det som skjer i havet fungerer, det som skjer i elva har vi kontroll på, men i mellom her skjer det noe.
Det tåles ikke ytterligere påkjenninger på utgående smolt. For oss er det ingen hensikt med så forsiktig fiske for å få nok gytelaks hvis ikke smolten kommer seg gjennom lusebeltet og ut i havet, sier Nilsen.

Stort lokalt engasjement Alta-ordfører Monica Nilsen er også bekymret:

- Alta og nordområdene har vært forskånet for mye av problematikken de har slitt med sørafor, men regjeringen har vekstambisjoner når det gjelder oppdrett, og når vi vet at luseproblematikken er så stor sørafor ser vi at det vil bli et større press på fylkene i nord enn før, hvor vi ikke har de samme utfordringene med lus i dag, sier Alta-ordføreren til Dagbladet.

På 1980-tallet var Altavassdraget på alles lepper i forbindelse med den omstridte vannkraftutbygginga i elva. Ordføreren sier elva betyr mye for innnbyggerne.

BEKYMRET: Tor Erland Nilsen fra Alta Laksefiskeri Interessentselskap på "Sammen for laksen"-konferansen i Alta. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
BEKYMRET: Tor Erland Nilsen fra Alta Laksefiskeri Interessentselskap på "Sammen for laksen"-konferansen i Alta. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

- Altaelva er en del av altaværingenes identitet, og det er klart man har bekymringer for elva og at den skal ivaretas også for framtidige generasjoner. Luseproblematikken må tas på alvor, og da må man gjøre ting i rett rekkefølge. Mitt budskap i dag er at det må investeres i forskning og kunnskap fordi vi ønsker at veksten vil skje i sikrere anlegg. Så vil forskningen vil vise om det er lukka anlegg eller om det er andre måter man heller bør gjøre det på, sier hun til Dagbladet.

Ikke akkurat lystig lesning Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) medgir at norske myndigheter og næringen har en stor utfordring - og sier han tar gårsdagens rapport fra Vitenskapelig råd for lakseforvaltning med stort alvor. Han sier resultatet  «ikke akkurat er lystig lesning», og mener den viser at man fortsatt har store utfordringer, både med  å sikre det genetiske mangfoldet i laksebestandene og for å ha et høstbart overskudd.

Fra scenen på konferansen understreket han at det ikke er aktuelt med vekst i norsk oppdrettsnæring før utfordringene i bransjen er under kontroll.
 
- Det er satt inn mange tiltak for å redusere påvirkningen fra rømt oppdrettslaks og lakselus, men det er behov for å styrke innsatsen på disse områdene hvis oppdrettsnæringen nå skal få fortsette å vokse, understreket Helgesen fra scenen.
Har bedt om tiltaksplan Regjeringen har nå bedt Miljødirektoratet om å lage en tiltaksplan for vill lakseplan, basert på den helt nye kvalitetsnormen som gårsdagens rapport bygger på. Denne planen skal belyse status og påvirkninger på laksbestandene, og skal brukes av myndighetene til å utarbeide planer for hvordan kvaliteten på bestandene kan bli bedre.

Nylig ble det også vedtatt et nytt forvaltningsregime for havbruksindustrien, som skal etableres fra og med 2017 - hvor kysten skal deles inn i produksjonsområder, hvor lakselusas effekt på ville bestander av laksefisk skal evalueres annethvert år og styre produksjonen. 

- Hva menes med «kontroll»? Nilsen i ALI er fornøyd med Helgesens signaler.

- Jeg synes det er bra at Helgesen signaliserer det så tydelig. Vi har savnet en klima og miljøminister som går tydelig på banen på villaksens vegne, og synes det er bra at han kommer på denne konferansen så tidlig i sin statsrådgjerning, sier Nilsen til Dagbladet.

Fagsjef og biolog Erik Sterud i Norske Lakseelver synes også signalet er positivt, men tar budskapet med en klype salt.

- Spørsmålet her er såklart hva man mener med «kontroll». Lisbeth Berg-Hansen sa det samme hun også, men så kommer det litt vekst gjennom det ene tiltaket her og der likevel. Spørsmålet er hva som skjer når det nye forvaltningssystemet innføres i 2017. Da er det lakselusa som skal bestemme veksten, så da får vi se hva viljen er verdt, sier han til Dagbladet.

Alt som kan krype og gå av miljøaktivister, politikere og lakseeksperter er samlet på konferansen. I tillegg har Kong Harald valgt å avlegge et besøk. Det er ingen hemmelighet at kongehusets overhode er en ivrig laksefisker - og at han tilbringer deler av sommeren med å fiske etter laks i nettopp Altaelva.

LAKSEKONGEN: Hans Majestet Kong Harald ankom "Sammen for laksen"-konferansen i Alta, hvor han er tilhører i dag.  Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
LAKSEKONGEN: Hans Majestet Kong Harald ankom "Sammen for laksen"-konferansen i Alta, hvor han er tilhører i dag. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer
VIKTIG: Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) snakket om villaks som vårt naturlige arvesølv på "Sammen for laksen"-konferansen i Alta. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
VIKTIG: Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) snakket om villaks som vårt naturlige arvesølv på "Sammen for laksen"-konferansen i Alta. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer