Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fant 10 000 år gammel utdødd løve bevart av den sibirske kulda

- Det er sensasjonelt.

HULELØVEN: Forskerne vet forholdsvis lite om huleløven, som levde i store deler av Europa, Nord-Amerika og i Asia. De nye funnene i Sibir - som antas å være minst 10 000 år gamle - er imidlertid blant de best bevarte eksemplarene. Foto: Academy of Sciences of Yakutia
HULELØVEN: Forskerne vet forholdsvis lite om huleløven, som levde i store deler av Europa, Nord-Amerika og i Asia. De nye funnene i Sibir - som antas å være minst 10 000 år gamle - er imidlertid blant de best bevarte eksemplarene. Foto: Academy of Sciences of Yakutia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I sommer gjorde forskere i Sibir øst i Russland et funn som betegnes som sensasjonelt.

Funnene, som er presentert i The Siberian Times i dag, antas å være minst 10 000 år gamle, men er likevel godt bevart av den sibirske permafrosten.

Forskerne har nemlig overraskende kommet over to unge eksemplarer av den utdødde huleløven. De to løveungene som er funnet sies å være de best bevarte eksemplarene av huleløver funnet til nå, og forskerne håper funnene kan gi svar på hvorfor arten døde ut for omkring 10 000 år siden.

Intakt Det er vitenskapsakademiet i Jakutia (nå kjent som republikken Sakha) som i samarbeid med avisa presenterer funnene av den utdødde rasen.

Løveungene vil først bli presentert for resten av verden i november, men vitenskapsakademiet har lagt ut bilder av det som altså skal være det forhistoriske dyret.

Ut fra bildet av den ene løven, ser det ut til at det meste av dens ansiktstrekk fortsatt er intakt.

Ifølge avisa har tidligere funn bare vært deler av løvehulekadaver, som for eksempel skjelett eller bein. I regionen Sakha i Sibir har det tidligere bare blitt funnet tenner, hodeskaller og bein. Det nye funnet betyr trolig dermed at forskerne kan danne seg et langt bedre bilde av arten.

- Funnet er sensasjonelt, uten tvil, sier en av personene involvert i funnet til avisa.

Gigantløve Huleløven er en meget stor underart av løven som lever i Asia og Afrika i dag, og vandret i store deler av Asia og Europa i tillegg til Nord-Amerika under den kvartære istida.

Skjelettet av en voksen hannhuleløve ble i 1985 funnet i nærheten Siegsdorf i Tyskland. Løven hadde en skulderhøyde på hele 1,2 meter og var 2,1 meter lang uten hale. Det er tilsvarende et svært stort eksemplar av løvene som lever i dag.

Den gigantiske området Sakha øst i Russland er verdens største undernasjonale administrative enhet, og har vært funnsted for flere forhistoriske arter.

I mars i år annonserte det regionale vitenskapsakademiet at de hadde gjort et oppsiktsvekkende funn av et ullhåret neshorn. Denne kalven var også svært godt bevart av frosten, og var det første funnet av en ullhåret neshorn-kalv i verden, skriver IFL.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!