Fant 1196 regelbrudd hos staten

«Statlige virksomheter bryter ofte loven for offentlig anskaffelse», konkluderer Riksrevisjonen.

ALVORLIGE BRUDD: - 16 av 27 spurte virksomheter opplyser at kjøp ikke ble konkurranseutsatt fordi de kjente til leverandøren fra tidligere. Dette er alvorlig regelbrudd og fremmer verken likebehandling eller konkurranse, sier Jørgen Kosmo. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET
ALVORLIGE BRUDD: - 16 av 27 spurte virksomheter opplyser at kjøp ikke ble konkurranseutsatt fordi de kjente til leverandøren fra tidligere. Dette er alvorlig regelbrudd og fremmer verken likebehandling eller konkurranse, sier Jørgen Kosmo. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Her har ledelsen tatt for lite ansvar. Vi har hatt disse bestemmelsene i over 20 år, sier riksrevisor Jørgen Kosmo til Dagbladet. 

«Statlige virksomheter bryter ofte regelverket for offentlig anskaffelser. Riksrevisjonens undersøkelser tyder på at dette skyldes blant annet svak innkjøpskompetanse, utilstrekkelig ledelseforankring, mangelfull internkontroll og lite formålstjenlig organisering av innkjøpsarbeidet», skriver Riksrevisjonen i en pressemelding som de publiserte i dag.

I en treårsperiode har Riksrevisjonen funnet til sammen 1196 brudd på regelverket i 616 enkeltsaker og i mer enn halvparten av disse sakene var det påvist manglende konkurranse.

Les hele rapporten her!

HER FANT DE LOVBRUDD: Riksrevisjonens oversikt over hvor de fant lovbrudd.
HER FANT DE LOVBRUDD: Riksrevisjonens oversikt over hvor de fant lovbrudd. Vis mer

- Ledelsen i disse virksomhetene må sørge for at innkjøp bygger på konkurranse, og at det blir dokumenter, sier riksrevisor Jørgen Kosmo.

- Alvorlige regelbrudd Anskaffelse er et området med høy risiko for misligheter, som gjør det spesielt viktig at internkontrollen sikrer at kravene i regelverket blir oppfylt.

- 16 av 27 spurte virksomheter opplyser at kjøp ikke ble konkurranseutsatt fordi de kjente til leverandøren fra tidligere. Dette er alvorlig regelbrudd og fremmer verken likebehandling eller konkurranse, sier Kosmo.

Det er konstantert manglende konkurranse i gjennomførte anskaffelser for en samlet verdi av 330 millioner kroner i perioden 2006 - 2008. 

- Et lederansvar Frp har sendt Dagbladet en pressemelding hvor de etterlyser bedre oppfølging og kontroll med innkjøp av varer og tjenester i det offentlige.

KJØPER STADIG MER: I 2009 gjennomførte statsforvaltningen anskaffelser for mer 171,5 milliarder kroner. Anskaffelsene har økt med 90 prosent i perioden 2001 - 2009.
KJØPER STADIG MER: I 2009 gjennomførte statsforvaltningen anskaffelser for mer 171,5 milliarder kroner. Anskaffelsene har økt med 90 prosent i perioden 2001 - 2009. Vis mer

- Det er åpenbart et ledelsesansvar å sikre at anskaffelsesreglementet følges. Det gjøres innkjøp for ca 350 milliarder kroner årlig i offentlig sektor, hvorav ca 170 milliarder i statlig sektor, sier Anders Anundsen, som er leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

- Når Riksrevisjonen finner 1196 regelverksbrudd på 616 saker viser det at tilliten til statlige innkjøp svekkes, og mulighetene for korrupsjon øker. Regelbruddene har ført til manglende konkurranse i halvparten av sakene, sier Anundsen.

- En del av regelbruddene er alvorlige og mye kan spores tilbake til svak styring og ledelse. I tillegg er regelverket for offentlige anskaffelser blitt veldig byråkratisk og omfattende. Det er behov for å gjennomgå det på nytt med sikte på bedre kvalitet og forenkling, mener Anundsen.

DETTE GJORDE DE GALT: Dette var de vanligste bruddene blant de statlige virksomhetene.
DETTE GJORDE DE GALT: Dette var de vanligste bruddene blant de statlige virksomhetene. Vis mer
Fant 1196 regelbrudd hos staten