Fant 1200 år gammelt sverd

Borettslaget på Kampen i Oslo skulle sette opp et sykkelstativ da gravemaskinføreren fant en jernstang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Midt på gårdsplassen i en bygård på Kampen i Oslo er det funnet et nesten 1.200 år gammelt sverd. Et sensasjonelt funn, mener ekspertene.

- Vi kan takke en årvåken gravemaskinfører for funnet, forteller førsteamanuensis Ellen Høigård Hofseth ved Universitetets kulturhistoriske museer til NTB.

Fra år 850

Funnet ble gjort da et borettslag på Kampen skulle sette opp nytt sykkelstativ. Under gravearbeidet fant gravemaskinføreren det rustne, omtrent halvmeterlange sverdet der det hadde ligget mindre enn 30 centimeter under bakken. Omtrent halvparten av sverdbladet var rustet bort.

- Gravemaskinføreren leverte sverdet til vaktmesteren. Vaktmesteren ga det til formannen i borettslaget, og formannen kom til oss med det, sier Hofseth.

Ekspertene har datert sverdet til cirka år 850, altså lenge før Oslo kan regnes som by.

- Det mest fantastiske er at sverdet ble funnet midt i et byområde i Oslo. At det har levd folk i Oslodalen lenge før vikingtida, vet vi. Men å finne gjenstander som kan dateres nesten 1.200 år tilbake i et så tett bebygd område som Kampen, er oppsiktsvekkende. Det er en sensasjon, sier Ellen Høigård Hofseth.

Moteriktig

Sverdet som ble funnet på Kampen er en vanlig type sverd fra dette tidsrommet midt i vikingtida. Sverdtypen skal ha vært spesielt utbredt i Akershus og Buskerud. Ekspertene vet ennå ikke om det er produsert her hjemme, eller om det kan være importert.

- Et gravfunn med et sverd betyr at her på Kampen er det gravlagt en mann av rang utover det alminnelige. Sverd var ofte symbol på makt, og som statussymboler i vår tid, var det viktig at de var moteriktige, sier Hofseth.

Noen omfattende arkeologiske undersøkelser vil det ikke bli satt i gang på Kampen etter funnet. Men Byantikvaren vil følge nøye med når gårdeierne skal gjøre nye arbeider i området.

Flere funn

Også tidligere er det gjort interessante funn i dette området. I 1812 ble det innlevert et sverd, tre økser, to skjoldbuler, en saks og en jernhank fra en gravhaug i Trysilgata. Dette var nesten 100 år før kulturminneloven var påtenkt, og sverdet og den ene skjoldbulen ble på et eller annet tidspunkt kassert på grunn av rust.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer