Fant 125 000 gorillaer i bortgjemt sump

I dag ble statistikken dobbelt så bra for utdøende rase.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Miljøet og dyremangfoldet går dystre tider i møte i verden anno 2008, men forskere i Kongo har funnet ett lysglimt.

Etter at gorillaeksperter fra den amerikanske gruppa Wildlife Conservation Society (WCS) hadde fått tips fra lokale jegere, la de ut på en tre dager lang marsj til fots, gjennom gjørme og skog. Over 80 kilometer fra nærmeste vei kom de til et sumpområde der de fant dyrene de lette etter - og svært, svært mange av dem.

- Det er ganske fantastisk. Da vi dro dit fant vi et overveldende antall gorillaer, sier Hugo Rainey i WCS til CNN.

Én, to, tre, fire...

I tillegg til at forskerne så mange av de imponerende dyrene med egne øyne, har de sammen med kongolesiske myndigheter kommet fram til et så nøyaktig anslag som mulig basert på at alle gorillaer lager hvert sitt redelignende overnattingssted av greiner og blader.

Ved å finkjemme både regnskog og sump i et område som dekker 47 000 kvadratkilometer, endte tallet på 125 000 majestetiske, svarte aper.

Det forrige anslaget, for hele verden, var på 100 000. Men det ble gjort på 1980-tallet, og siden da har man gått ut fra at bestanden har blitt halvert.

Det svært møysommelige arbeidet i den kongolesiske jungelen har med andre ord avdekket over dobbelt så mange av arten vestlig lavlandsgorilla (latin: gorilla gorilla gorilla) som man trodde eksisterte i hele verden, og den sterkt utrydningstruede arten kan nå ha fått et lite pusterom.

HURRA! Denne unge karen ser ut til å klare seg svært bra i det nyoppdagede gorillaparadiset nord i Kongo. Alle foto:  THOMAS BREUER / Wildlife Conservation Society / Reuters
HURRA! Denne unge karen ser ut til å klare seg svært bra i det nyoppdagede gorillaparadiset nord i Kongo. Alle foto: THOMAS BREUER / Wildlife Conservation Society / Reuters Vis mer

Noen steder i det uoppdagede gorillaområdet bodde det så mange som åtte hemmelighetsfulle aper på én kvadratkilometer.

- Dette er den høyeste kjente tettheten av gorillaer som noensinne er funnet, forteller Rainey.

- Kan redde flere

Den gledelige dokumentasjonen ble offentliggjort på den internasjonale primat-foreningens kongress i Skottland i dag.

- Dette viser også at miljøvernet i Kongo fungerer. Denne oppdagelsen bør gjalle over hele verden som et rop om at vi kan beskytte andre sårbare og utrydningstruede arter, om det så er gorillaer i Afrika, tigre i India eller lemurer i Madagaskar, skriver WCS i en pressemelding i dag.

De amerikanske forskerne går ut fra at noe av årsaken til gorillaenes suksess i Nord-Kongo, i tillegg til svært god tilgang på mat, er at området ligger så avsides til.

Ekspertene jobber nå sammen med myndighetene for å sikre at grensene til Kongos nasjonalparker skal omfatte landområdene til de nyoppdagede gorillaene for å sikre dem best mulig.

Dystert bakteppe

Fant 125 000 gorillaer i bortgjemt sump

Vestlig lavlandsgorilla finnes i Kongo, Kamerun, Den sentralafrikanske republikk, Ekvatorial-Guinea, Gabon og Nigeria, og er den av de fire gorillaartene det finnes flest av. Men samtlige gorillaarter er utrydningstruede, og tilstanden er ennå verre for de mindre apekattene.

Gladnyheten fra Kongo fikk i dag selskap av en rapport som viser at over 50 prosent - halvparten - av verdens ape- og halvape-arter står i fare for å dø ut.

I Asia er mer enn 70 prosent av apene utrydningstruet, og i land som Vietnam og Kambodsja er skrekkanslaget 90 prosent.

- Vi har ropt varsku i en årrekke om at primater er i fare, men først nå har vi håndfast dokumentasjon på at situasjonen er langt verre enn vi forestilte oss, uttalte Russell Mittermeier, leder ved Conservationa International, til CNN.com

<B>GLEDE MIDT I UNDERGANGEN:</B> Mens over halvparten av verdens ape-arter står i fare for å dø ut, er den ferske oppdagelsen fra Kongo svært godt nytt for denne ene gorillaarten.
<B>GODE LEVEKÅR:</B> De 125 000 gorillaene lever langt unna den menneskelige sivilisasjonen.
<B>STORE ANSAMLINGER:</B> I deler av området var det opptil åtte gorillaer innenfor én kvadratkilometer, den største tettheten man har hørt om.
<B>RUVER:</B> En mannlig vestlig lavlandsgorilla blir opptil 1,80 høy og veier nærmere 200 kilo.
<B>MØYSOMMELIG ARBEID:</B> Forskerne har brukt rundt to år på å kartlegge det gigantiske gorillaparadiset.