Fant 15 døde fugler på Jæren

Søstre slo alarm. Mattilsynet avventer testresultater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fuglene ble funnet i går kveld, ved Orrevatnet i Klepp kommune på Jæren. Det var familien Horpestads hund Hugo som fant kadavrene, sier Magnar Horpestad til Dagbladet.no.

Tirsdag kom Hugo hjem med ei and i kjeften. Da dette gjentok seg neste dag, tok døtrene på Horpestad gård en runde langs stranda og fant en rekke halvspiste fuglekadavre. Da tok de kontakt med Jærbladet.

– Hugo er ikke akkurat noen jakthund, så de fuglene han får tak i, er ikke friske, sier Kristin Horpestad til lokalavisa.

– Helt spesielt

– En melding om 15 døde andefugler er helt spesielt. Folk er veldig observante og ringer om døde fugler hele veien, men dette skiller seg sterkt ut fra de andre meldingene, sier seksjonssjef Ole Aamodt i Mattilsynet Midt-Rogaland til Jærbladet.

– Det er stort sett enkeltfugler vi får melding om. Jeg må inn på lista for å se om vi i det hele tatt har meldinger om mer enn én død fugl.

– Dette er en såpass spesiell melding at jeg ønsket å samle inn prøver med én gang. Det er logisk at fugleinfluensaen vil komme til landet i strandsonen først. Dette bildet er akkurat slik vi har forventet at smitten skal komme. Vi er midt i hjertet av et stort trekkfugl-område, med Orrevatnet like ved, sier Aamodt til Jærbladet.

Hvis det viser seg at fuglene er smittet av H5N1-viruset, vil liknende sikkerhetstiltak som i Sverige bli innført. Der har myndighetene opprettet en sikkerhetssone på tre kilometers radius rundt funnstedet, i tillegg til en observasjonssone på ti kilometers radius. Tiltakene gjelder foreløpig bare tamfugler og ikke mennesker.

– Vi er godt forberedt, sier distriktssjef i Mattilsynet Midt-Rogaland, Hilde Lofthus, til Dagbladet.no.

FANT DØDE FUGLER: Dette er noen av de døde fuglene som ble funnet i Klepp kommune. Foto: Karl Emil Sødergren/Jærbladet
FANT DØDE FUGLER: Dette er noen av de døde fuglene som ble funnet i Klepp kommune. Foto: Karl Emil Sødergren/Jærbladet Vis mer

Avventer

Ordfører Elfin Lea i Klepp kommune sier at de ikke kommer til å foreta seg noe konkret ennå.

– Jeg vet at Mattilsynet har vært på stedet, og at de skal ha tatt prøver. Vi avventer situasjonen til de kommer med resultater fra prøvene. Det kan ta et døgn, sier han til Dagbladet.no.

– Dersom prøvene er positive, har vi tiltaksplaner. Vi har kartlagt hønsebestanden i kommunen, som er blant landets største. Men jeg kan ikke gå nærmere inn på dette nå.

– Fuglene ble funnet langs Nordsjøen, men jeg vet ikke om de ble funnet på stranda eller lenger inn. Det er gårder i nærheten, men ingen tettbebyggelse, sier Lea.

Han sier at han ikke er overrasket over funnet.

– Det er ikke uventet at dette skjer her, siden vi har mye trekkfugl i området.

Kan få testresultater i dag

Fungerende kommuneoverlege i Klepp kommune, Finn Johansen, sier til Dagbladet.no at teknisk etat er kjent med funnet. 

– Det er hovedsakelig Mattilsynet som håndterer saken. Vi avventer situasjonen og har ikke grunnlag for å gjøre noe ennå.

Fuglene er sendt til testing i Sandnes og Oslo. Resultatene vil forhåpentligvis bli klare i løpet av morgendagen, sier Hilde Lofthus i Mattilsynet Midt-Rogaland til Dagbladet.no.

–
Vi har tatt prøver av fuglene og sendt dem til  Veterinærinstituttet i Oslo. Det er de som avgjør om det dreier seg om H5N1 eller ikke, sier laboratoriestyrer Snorre Stuen ved Veterinærinstituttet i Sandnes til Dagbladet.no.

– Kan vi forvente å få resultater i dag?

– Det tar seks timer med testing for å få et negativt resultat. Et positivt resultat tar noe lengre tid fordi det sjekkes for flere ulike virustyper, sier Stuen.

Hunden Hugo har så langt ikke blitt testet for H5N1-viruset.

– Vi avventer for å se an resultatet av prøvene. Viser det seg at vi har et postitivt funn, må vi ta en ny vurdering, sier Odd Ivar Berget, seksjonssjef i Mattilsynet Midt-Rogaland, til Aftenposten.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer.

SLO ALARM: May Karin (19, t.v.) og Kristin Horpestad (16) med to av de døde fuglene.