GRAVDE FRAM 1800 ÅR GAMMEL VOGN:  Her, rett ved den bulgarske byen Karanovo, ble vogna gravd fram i dag. Foto: SCANPIX/AP
GRAVDE FRAM 1800 ÅR GAMMEL VOGN: Her, rett ved den bulgarske byen Karanovo, ble vogna gravd fram i dag. Foto: SCANPIX/APVis mer

Fant 1800 år gammel vogn i bronse

I trakisk gravhaug i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Arkeologer gravde i dag fram en vogn som har vært laget for kamp ved en bulgarske byen Karanovo. Vogna, som er bygget i tre og dekket med bronse, er 1800 år gammel, og ble funnet ved en trakisk grav, melder Yahoo News.

Gravrøvere

Lederen for utgravingen, Veselin Ignatov, sier de sliter med å holde røvere unna stedet.


Vogna har fire hjul, som er 1,2 meter i diameter. Dekorasjonene på vogna skal være fra trakisk mytologi, og viser blant annet figurer av en hoppende leopard og et fabeldyr med kroppen til en leopard og halen til en delfin.


Ignatov forteller at vogna ble funnet i en gravhaug som de tror er etter en rik trakisk aristokrat, som ble begravet med sine eiendeler.

Trakerne

I august fant teamet bak utgravingen en annen vogn i en annen trakisk grav. Det skal være mange gravhauger i området, men de aller fleste sal være ødelagt av gravrøvere.

Trakerne ska ha vært fryktinngytende krigere som ble sett på som banditter, men grunnla et mektig rike i det 5. århundre før kristus. Folkesaget er først nevn i Homers "Iliaden" som Trojas allierte. De ble beseiret av romerne i det første århundre.

GRAVHAUG:  I tillegg til vogna fant de også en god del velbevarte gjenstander i lær  og tre.  Foto: SCANPIX/AP
GRAVHAUG: I tillegg til vogna fant de også en god del velbevarte gjenstander i lær og tre. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Den engelske utgaven av Wikipedia, har en fyldig artikkel om trakerne.

OVERDÅDIG UTSMYKKET:  Her er deler fra vogna. Foto: SCANPIX/AP
OVERDÅDIG UTSMYKKET: Her er deler fra vogna. Foto: SCANPIX/AP Vis mer