«Fant 200 liter sprit i fjæra»

51-åringen fra Finnmark ble mandag det sjette norske dødsofferet for metanol på en drøy måned. Før han døde, sa han at han hadde funnet et 200-litersfat med sprit drivende i fjæra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiadvokat Gøril Lund ved Vest-Finnmark politidistrikt bekrefter overfor Dagbladet at det er funnet et fat med sprit på avdødes bopel. Mannen bodde avsides til i Hasvik kommune.

- Fatet rommer 200 liter og skal inneholde ca. 150 liter med noe vi tror må være sprit med en kraftig prosentandel metanol, sier Lund.

Hun utelukker ikke at den avdøde finnmarkingen kan ha gitt ukorrekt informasjon til slektningene før han ble syk.

6 døde - 25 syke

Seks nordmenn er siden 3. september døde etter å ha drukket metanol. 25 personer er innlagt på sykehus - tre med livstruende skader.

Nå vurderer politiet i Moss å be Riksadvokaten nedsette ei sentral etterforskningsgruppe.

- Vi ser forgreininger til stadig nye deler av landet, sier politiinspektør Jon Aga ved Østfold politidistrikt.

Døde i Finnmark

Den 51 år gamle mannen fra Hasvik kommune i Finnmark som døde mandag, besøkte nær familie i nabokommunen Loppa da han ble syk søndag kveld. Han hadde følt seg uvel i flere dager.

- Vi jobber ut fra at mannen var forgiftet før han kom til Loppa, sier politiadvokat Gørild Lund.

Politiet har nå sendt tre etterforskere til Loppa for å kartlegge omfanget og finne spritkilden. Sakens nordligste dødsoffer hadde store mengder metanol i kroppen da han natt til mandag ble innlagt på Hammerfest sykehus og døde.

Alvorlig syke

Ytterligere to personer, en 75 år gammel mann fra Horten og en kvinne i 50-åra fra Akershus, er det siste døgnet lagt inn på sykehus.

Kvinnen er alvorlig syk, men tilstanden er stabil. Det samme gjelder for en mann i 50-åra som ble innlagt fredag. Begge ligger på Rikshospitalet i Oslo. En kvinne i 40-åra fra Moss ligger på sykehuset i Fredrikstad med tilsvarende diagnose. Disse tre er verst stilt av de 25 metanolofrene som fortsatt lever.

20 prosent metanol

Analyser har avdekket at smuglersprit med opptil 20 prosent metanolkonsentrasjon selges i Norge.

- Konsentrasjonen i beslagene er forskjellig. Vi har funnet 20 prosent konsentrasjon av metanol i enkelte beslag, bekrefter fungerende narkotikasjef Anne-Karin Hannevold ved Oslo politidistrikt.

I Moss skal smuglerspriten inneholde drøyt 12 prosent metanol. Det gjelder både de 6400 literne fra Karlstad, og de 4800 literne som ble forsøkt smuglet over av fire østeuropeere i en buss.

- Skremt

Dagbladet kjenner til at politiet mener opptil 30000 liter smuglersprit er på markedet i Norge. Politiet mener det er snakk om flere partier.

- Jeg er skremt over omfangetsier narkotikasjef Hannevold til Dagbladet.

Dagbladets kilder i spritmiljøet opplyser at de ikke er overrasket over at det nå er påvist metanolsprit i Finnmark.