Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fant 2000 år gamle romerske gullgruver

Ved hjelp av laser festet til drone.

KARTLEGGING: Bildet til venstre viser modellen generert av LiDAR-systemet. Ved hjelp av denne kan forskerne plotte inn kanaler og vannreservoarer brukt i gruvedriften på luftfoto (t.h.).  Grafikk: J. Fernández Lozano et.al.
KARTLEGGING: Bildet til venstre viser modellen generert av LiDAR-systemet. Ved hjelp av denne kan forskerne plotte inn kanaler og vannreservoarer brukt i gruvedriften på luftfoto (t.h.). Grafikk: J. Fernández Lozano et.al. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskere ved universitetet i Salamanca, nordvest i Spania, har ved hjelp av høyteknologisk utstyr klart å finne et avansert nettverk av gullgruver bygd av romerne for ca. 2000 år siden, melder La Ciencia es Noticia (SINC).

Ser gjennom vegetasjon Arkeologene har gjort bruk av et såkalt LiDAR (Light Detection and Ranging)-system - en optisk fjernmålingsteknikk. I dette tilfellet brukes et laserinstrument festet til et ubemannet fly (drone). Dette har gjort det mulig å se igjennom den tykke vegetasjonen og dyrkede marka på funnstedet - Eriadalen, som ligger i provinsen León.

Det arkeologene og geologene har avdekket, er trolig det største romerske gulldagbruddet (åpen gullgruve) noensinne oppdaget. Gruva, som skriver seg fra det første århundret f.Kr., er sofistikert med hydrauliske løsninger for å utvinne gullet - en metode romerne lærte av egypterne.

- Jordmassen som er utnyttet, er mye større enn vi tidligere har trodd, og arbeidet som er utført, er imponerende, sier geolog Javier Fernández Lozano, som har deltatt i forskningen, til SINC.

Avledet elv Lozano viser til at de romerske ingeniørene har klart å avlede elva på stedet for å skaffe vann til gullutvinningen, og sier funnene peker ut Eriadalen som svært sentral i den romerske gruvedriften nordvest på Iberiahalvøya. Han tillegger LiDAR-systemet mye av æren for suksessen.

Forskerne ønsker nå å finne ut hvorfor det svære og innbringende gruveanlegget tilsynelatende ble forlatt nærmest over natta.

LiDAR ble opprinnelig utviklet av den amerikanske romfartsorganisasjonen (NASA) på 60-tallet, og skanner bakken fra lufta med referansepunkter gitt av GPS-bakkestasjoner. Dataene framstår som «punktskyer», som så blir analysert av et dataprogram - som i sin tur gir en visuell kartframstilling av topografien som gjør det mulig å peke ut f.eks. kanaler og vannreservoarer.

Forskningrapporten er publisert i Journal of Archaeological Science.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling