Fant 2000 doser heroin på cella

En 43-åring som sonet ti år for narkotikaforbrytelser, skjulte 110 gram heroin på cella si. Det tilsvarer 2000 brukerdoser av ti milligram. Nå må han sone ytterligere tre og et halvt år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er et av de største enkeltbeslag som er gjort i et norsk fengsel.

Da politiet ransaket mannens celle, ble det i tillegg funnet over 100 skarpe skudd beregnet på et 22-kalibers våpen. Dette førte til at 43-åringen ble varetektsfengslet for grov narkotikaforbrytelse i fire uker, mens han altså sonet en lang narkodom.

Sonet dom på ti år

I Borgarting lagmannsrett er 43-åringen dømt til ubetinget fengsel i tre og et halvt år. Det var samme dom han tidligere fikk i Oslo tingrett, der han hadde anket over straffeutmålingen.

Det var i fjor vinter at narkotikapolitiet gjorde det oppsiktsvekkende beslaget, som er et av de største narkotikafunn som er gjort i et norsk fengsel. På det aktuelle tidspunktet sonet mannen en dom på ti års fengsel, som han fikk i Eidsivating lagmannsrett i 1994, på Fretex Elevator i Oslo.

43-åringen ble overført fra Bastøy fengsel ved Horten til Oslo sommeren 2000. I slutten av januar 2001 ble mannen tilbakesendt til Bastøy, angivelig fordi det ikke var arbeidsoppgaver for ham på Fretex Elevator.

Overføringen skjedde så raskt at 43-åringen ikke fikk med seg alle eiendelene sine. Da betjeningen ved Fretex Elevator skulle pakke og ettersende eiendelene, oppdaget de et pulver som de mente kunne være heroin, og narkotikapolitiet ble varslet.

Tekniske undersøkelser foretatt ved Kripos viste at det var ca. 110 gram heroin. Samtidig fant politiet 110 skarpe skudd på cella.

Fare for spredning

I domspremissene heter det at Fretex Elevator, som drives av Frelsesarmeen, er å betrakte som en fengselsinstitusjon.

Av den grunn var faren for spredning av stoffet til andre innsatte på institusjonen, stor.

43-åringen skulle etter planen ha vært på Fretex Elevator til sommeren 2001, da han skulle prøveløslates.