En mikroskopisk mark, kalt bdelloid rotifer, har tilbrakt rundt 24 000 år dypfryst i permafrosten i Sibir i Russland.
Nå har den tint opp igjen, og våknet til liv, skriver en gruppe russiske forskere i tidsskriftet Current Biology.
Man har tidigere anslått at den kan overleve mellom seks og ti år i frossen tilstand, skriver forskerne. Derfor vekket det stor oppsikt da karbondatering av området hvor den ble funnet, viste at den hadde vært der imellom 23 960 og 24 485 år.
Reproduserer seg selv
Bdelloid rotifers, som er en form for hjuldyr, er kjent for å kunne overleve ekstremt lave temperaturer. Hjuldyr finnes i ferskvann over hele verden, og blir sjeldent over to millimeter lange.
Etter at den våknet til liv igjen, har den nå klart å reprodusere seg selv. Forskerne skriver i Current Biology at de nå har etablert en koloni på laboratoriet, ettersom marken fortsetter å reprodusere seg.
Dyret ble oppdaget 3,5 meter under bakken i nærheten av Alazeya-elva nordøst i Sibir.
- Lagres i tusenvis av år
- Det vi tar med videre er at en flercellet organisme kan fryses og lagres i tusenvis av år, så komme tilbake til liv, noe som har vært en drøm for mange romanforfattere, sa professor Stas Malavin til det britiske nyhetsbyrået PA, gjengitt i BBC.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger