Fant 24 000 år gammel Sibir-mark

En mikroskopisk mark har våknet fra dvalen etter å ha tilbrakt de siste 24 000 åra i isen i Sibir.

FUNN: Det er i dette området, nord-øst i Sibir, at forskerne har funnet den lille marken. Dette bildet er fra 2007. Foto: Dmitry Solovyov / Reuters / NTB
FUNN: Det er i dette området, nord-øst i Sibir, at forskerne har funnet den lille marken. Dette bildet er fra 2007. Foto: Dmitry Solovyov / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

En mikroskopisk mark, kalt bdelloid rotifer, har tilbrakt rundt 24 000 år dypfryst i permafrosten i Sibir i Russland.

Nå har den tint opp igjen, og våknet til liv, skriver en gruppe russiske forskere i tidsskriftet Current Biology.

Man har tidigere anslått at den kan overleve mellom seks og ti år i frossen tilstand, skriver forskerne. Derfor vekket det stor oppsikt da karbondatering av området hvor den ble funnet, viste at den hadde vært der imellom 23 960 og 24 485 år.

LITEN: Det er dette dyret som nå har våknet til liv igjen. Foto: Michael Plewka / AFP / NTB
LITEN: Det er dette dyret som nå har våknet til liv igjen. Foto: Michael Plewka / AFP / NTB Vis mer

Reproduserer seg selv

Bdelloid rotifers, som er en form for hjuldyr, er kjent for å kunne overleve ekstremt lave temperaturer. Hjuldyr finnes i ferskvann over hele verden, og blir sjeldent over to millimeter lange.

Etter at den våknet til liv igjen, har den nå klart å reprodusere seg selv. Forskerne skriver i Current Biology at de nå har etablert en koloni på laboratoriet, ettersom marken fortsetter å reprodusere seg.

Dyret ble oppdaget 3,5 meter under bakken i nærheten av Alazeya-elva nordøst i Sibir.

- Lagres i tusenvis av år

- Det vi tar med videre er at en flercellet organisme kan fryses og lagres i tusenvis av år, så komme tilbake til liv, noe som har vært en drøm for mange romanforfattere, sa professor Stas Malavin til det britiske nyhetsbyrået PA, gjengitt i BBC.

De forsker nå videre på hvordan dette er mulig, blant annet ved å forsøke å fryse ned igjen denne typen hjuldyr og andre beslektede arter, for å se hvordan de oppfører seg.

Funnet føyer seg i rekka over dyr og organismer som har dukket opp etter hvert som permafrosten smelter. Det er blant annet funnet et 40 000 år gammelt ulvehode og hodeskaller.

I tillegg er det en rekke store kratre som blir større, blant annet et som kalles «Porten til helvete».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer