Fant 35 hodeskaller i mystisk sirkel: - Antallet vil stige voldsomt

Nye funn i historisk tempel.

SIRKEL: Arkeologer har funnet 35 eldgamle kranier i en azteker-ruin - og forventer at det trolig dukker opp langt flere. Hodeskallene ligger plassert i en ring. Foto: Hector Montano/INAH via AP
SIRKEL: Arkeologer har funnet 35 eldgamle kranier i en azteker-ruin - og forventer at det trolig dukker opp langt flere. Hodeskallene ligger plassert i en ring. Foto: Hector Montano/INAH via APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arkeologer i Mexico gjorde et spesielt funn i hovedstaden Mexico by rett før helga.

Det ble nemlig funnet 35 eldgamle kranier i en azteker-ruin - og arkeologene venter at det trolig dukker opp langt flere, skriver nyhetsbyrået AP.

Kraniene lå plassert i en sirkel med et stort tomt rom i midten. Ansiktene var vendt mot midten og arkeologene mener dette dreier seg om eldgamle ritualer.

UNDRER: Arkeolog Raul Barrera. Foto: NTB Scanpix
UNDRER: Arkeolog Raul Barrera. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Akkurat nå har vi funnet 35 kranier, men det er mange flere her. Når vi først begynner å grave, kommer antallet til å stige voldsomt, sier arkeolog Raul Barrera til AP.

I tempel Aztekerne hadde sin storhetstid på 1400-1500-tallet og hovedstaden Tenochtitlan ligger i dag i Mexico by.

Arkeologene vet ennå ikke hvorfor hodeskallene ligger plassert i en sirkel, men funnet ble gjort ved et gammelt tempel kalt Templo Mayor.

Templet ble regnet som et av aztekernes viktigste. Der var det feiring og offentlige ritualer i Tenochtitlan, blant annet for å hylle de mest kjente gudene: Huitzilopochtli, Tlaloc og Quetzalcoatl, ifølge Store Norske Leksikon.

RITUAL: Slik så en typisk tzompantli ut. Foto: NTB Scanpix
RITUAL: Slik så en typisk tzompantli ut. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Arkeologen Eduardo Matos mener trepinner gjennom hodeskallene tyder på at dette er et såkalt «tzompantli». Det er et trestativ som ble benyttet for utstilling av hodeskaller. Hodeskallene stammet ofte fra krigsfanger og fra menneskeofringer.

Tzompantli var vanlig i mesoamerikanske samfunn, ifølge Wikipedia.

Levninger På 1990-tallet ble det funnet flere graver ettersom en ny tunnelbane ble bygd i den mexikanske hovedstaden.

Anleggsarbeidere som gravde en ny tunnelbane i 1992 fant levninger etter flere dusin indianere som døde av sykdommer som spanjolene brakte med seg for 450 år siden. Skjelettene ble funnet ved siden av grunnmuren av et sykehus som ble bygget like etter at Hernando Cortez nedkjempet aztekerne, opplyste meksikanske arkeologer.

HODESKALLER: 35 er funnet, men det forventes at langt flere dukker opp. Foto: Manuel Velasquez Figueroa/Demotix/Corbis
HODESKALLER: 35 er funnet, men det forventes at langt flere dukker opp. Foto: Manuel Velasquez Figueroa/Demotix/Corbis Vis mer

Cortez nådde fram til den prektige meksikanske hovedstaden i 1519 og erobret den to år senere. I denne perioden sank innbyggertallet fra 60.000 til 18.000.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram