Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsøpling i havet:

Fant 40 kilo plast i død hval

- Dette er det største funnet vi har gjort av plast i en hval. Det er kvalmende, uttaler D'Bone Collector Museum etter oppsiktsvekkende funn.

DØD HVAL: Lørdag fant forskere en død hval med 40 kilo plast inni seg. FOTO: D' Bone Collector Museum Inc.
DØD HVAL: Lørdag fant forskere en død hval med 40 kilo plast inni seg. FOTO: D' Bone Collector Museum Inc. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da en hval ble vasket i land i Filippinene forrige uke, gjorde forskere ved museet D'Bone Collector et oppsiktsvekkende funn: 16 rissekker, fire sekker tilknyttet en bananplantasje og flere handleposer.

Til sammen veide plastikken som ble funnet i den unge hvalens mage hele 40 kilo, melder museet selv på Facebook.

- Dette er det største funnet vi har gjort av plast i en hval. Det er kvalmende. Myndighetene må ta grep mot folk som fortsatt behandler sjøen som en søppeldynge, skriver de.

PLAST: Museumssjef og marinebiolog Darrel Blatchley forteller at hvalen var dehyderert og underernært som følge av plastinntaket. Foto: D' Bone Collector Museum Inc.
PLAST: Museumssjef og marinebiolog Darrel Blatchley forteller at hvalen var dehyderert og underernært som følge av plastinntaket. Foto: D' Bone Collector Museum Inc. Vis mer

Underernært og dehydrert

Museets sjef og marinbiolog Darrel Blatchley forteller at hvalen hadde kastet opp blod før den døde, og at den virket underernært og dehydrert da den ble funnet. Etter at hvalen ble obdusert, ble det konkludert med at inntaket av plast var årsaken til dødsfallet.

- Den var ikke i stand til å takle en slik mengde med plastikk, sier Blatchley til CNN.

- Hvaler og delfiner drikker ikke vann fra havet, men tar opp vann fra maten de spiser. Ettersom hvalen ikke lenger var i stand til å konsumere store mengder mat på grunn av all plasten, døde den av dehydrering og underernæring.

Advarer

Den amerikanske tv-kanalen har også snakket med Peter Kemple Hardy, som jobber for organisasjonen World Animal Protection. Han omtaler funnet som en tragisk påminnelse om at vi må jobbe videre for å finne globale løsninger.

- Hundretusenvis av hvaler, delfiner, seler og skilpadder dør hvert år som følge av forsøpling i havet, sier han.

Marinbiolog ved Humane Society International, Mark Simmonds, advarer om at folk flest glemmer trusselen forsøpling utsetter dyrelivet i havet for, helt til vi ser nye funn som det som ble gjort på Filippinene.

- Det må gjøres mer for å redusere forsøpling i havet, ellers vil tragedier som denne finne sted mye oftere i framtida, sier han.

Vil styrke samarbeidet

Under FNs miljøforsamlings møte forrige uke - hvor Ola Elvestuen (V) ble valgt til president de neste to åra - vedtok ministerne å styrke det internasjonale samarbeidet mot marin forsøpling og mikroplast, melder regjeringen.

«I vedtaket går det fram at det viktigste er å forebygge at avfallet oppstår. Det viser også til forbrukernes plikter, miljøvennlig produksjon og forbruk av plast, og hvordan plast kan brukes om igjen», skriver regjeringen.

Under det forrige møtet i 2017 ble det etablert en ekspertgruppe som hovedsakelig skal se på hvordan det internasjonale samarbeidet kan styrkes.

- Norge mener gruppen også må vurdere en ny internasjonal avtale mot marin forsøpling og mikroplast. Norge vil fortsatt ha en lederrolle i dette arbeidet, uttaler klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!