Fant 4.300 år gammel grav

Tsjekkiske forskere sier de har funnet graven til en rikmann som levde for 4.300 år siden i Egypt, Graven er funnet i Abu Sir-ørkenen sørvest for Kairo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har funnet en grav fra det sjette dynastiet, sier Bratislav Vachala til nyhetsbyrået AP. Vachala mener de har funnet graven til den innflytelsesrike dommeren Inti.

Graven er på 23 ganger 30 meter, og er bygget både over og under bakkenivå. Graven er bygget i stein og av murstein laget av leire. Selve gravkammeret ligger hele 20 meter under bakken.

Hittil har forskergruppen fra det Tsjekkiske instituttet for Egyptologi bare funnet gravkammeret til dommeren Inti, men de mener dette gravkammeret er bare en av flere i et større anlagt gravkompleks. Forskerne tror at også Intis kone og sønner er gravlagt her.

Men de tsjekkiske forskerne er ikke de første som har funnet graven. Gravrøverne har vært der forlengst, men forskerne synes likevel at graven er veldig bra bevart. De har funnet flere gjenstander de mener kan fortelle mye om hvordan samfunnet var i Egypt på den tiden dommer Inti levde.

Forskerne har blant annet funnet tre statuer av en prest ved navn Meryhryshef i graven, uten å kunne forklare hva de statuene hadde der å gjøre.

- Det er svært spennende, og vi tror nå at det kan være et langt større gravfelt i Abu Sir enn vi hittil har trodd, sier Egypts direktør for arkeologiske funn i området, Zahi Hawass.

De tsjekkiske forskerne har gravd i området i ti år, og har avdekket to graver tidligere. Gravområdene i Abu Sir er foreløpig ikke åpne for publikum, men myndighetene i Egypt opplyser at de ønsker å gjøre minst en av gravene åpne for publikum snart.

(Dagbladet.no/AP)

<B>TI ÅRS GRAVING: De tsjekkiske forskerne har gravd i ti år før de fant graven til dommer Inti.
<B>DOMMER INTIS GRAV: Egyptiske forskere løfter ut gjenstander fra den 4.300 år gamle graven til dommeren Inti.
<B>PRESTEN: Et bilde fra en av statuene av presten Mryhryshef studeres av en av de tsjekkiske forskerne.