Fant 48 millioner år gammel «zombiemaur»

Soppen tar kontroll over mauren og får den til å ta livet av seg.

«ZOMBIEMAUR»: Mauren er tatt over av soppen og biter seg fast, dermed overføres soppen til bladet. Foto: David Hughes
«ZOMBIEMAUR»: Mauren er tatt over av soppen og biter seg fast, dermed overføres soppen til bladet. Foto: David HughesVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Forskere har gjort et oppsiktsvekkende funn i Rhindalen i Tyskland - forøvrig samme sted fossilet Ida ble funnet.

Ved å analysere opp mot 48 millioner år gammelt fossilt løvverk, fant forskerne beviser på at noe av det mest eiendommelige i naturen hendte på tiden da Europa og Amerika skled fra hverandre og skapte Atlanterhavet.

Det David Hughes og forskerne ved Harvard har funnet er et bitemerke fra stokkmaur på undersiden av et blad. Bitemerket er helt spesielt, siden stokkmaur kun gjør det når de er «tatt over» av en sopp (ophiocordyceps).

Mauren begår «selvmord» Soppen smitter over på stokkmauren nede på bakken og vokser så inne i den. Soppen avgir kjemiske stoffer som etterhvert kontrollerer mauren.

Når mauren er helt tatt over av soppen, går den vekk fra de andre maurene og finner seg et friskt blad, der den biter seg fast på undersiden i et «dødsgrep». På det stadiet er mauren helt urørlig og overfører soppen til bladet.

Dermed kan soppen komme seg opp fra bakken og vokse i løvverket til trær.

Funnet er interessant av flere grunner. For det første er dette det tidligste beviset på at en organisme tar over en annen. For det andre overrasker det forskerne at teknikken soppen bruker til å spre seg ikke er mer utbredt, når den minst er 48 millioner år gammel.

Mener beviset holder - Spørsmålet er: Hva er det som gjør at en parasitt ikke bare dreper verten, men tar over hjernen og musklene - og så dreper den. Bare noen få parasitter har utviklet dette manipulasjonstrikset i verten.

- Hvorfor «gidder» de det, og hvorfor er det ikke flere organismer som har utviklet liknende teknikker? spør forskningsleder Hughes.

Som med mye annet i forskningen, var det en tilfeldighet at forskerne oppdaget bitemerket. I første omgang ble ikke det eldgamle løvverket undersøkt, siden man ikke ventet å finne noe spesielt. Men Hughes, som er adferdsbiolog, ante ugler i løvverket etter en tur til Thailand der han så liknende bitemerker.

Dermed var jakta i gang, og Hughes er nå sikker på at han virkelig har funnet bevis på 48 millioner år gamle «zombiemaur».

- Det er ikke normal oppførsel for mauren å bite på undersiden av bladet på denne måten. Det er ingen næring der og på noen trær er det giftig for mauren å gjøre det, sier Hughes.

BITEMERKE: Bilde av bitemerket. Foto: David Hughes
BITEMERKE: Bilde av bitemerket. Foto: David Hughes Vis mer