Fant 48 millioner år gammel «zombiemaur»

Soppen tar kontroll over mauren og får den til å ta livet av seg.

«ZOMBIEMAUR»: Mauren er tatt over av soppen og biter seg fast, dermed overføres soppen til bladet. Foto: David Hughes
«ZOMBIEMAUR»: Mauren er tatt over av soppen og biter seg fast, dermed overføres soppen til bladet. Foto: David Hughes Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Forskere har gjort et oppsiktsvekkende funn i Rhindalen i Tyskland - forøvrig samme sted fossilet Ida ble funnet.

Ved å analysere opp mot 48 millioner år gammelt fossilt løvverk, fant forskerne beviser på at noe av det mest eiendommelige i naturen hendte på tiden da Europa og Amerika skled fra hverandre og skapte Atlanterhavet.

Det David Hughes og forskerne ved Harvard har funnet er et bitemerke fra stokkmaur på undersiden av et blad. Bitemerket er helt spesielt, siden stokkmaur kun gjør det når de er «tatt over» av en sopp (ophiocordyceps).

Mauren begår «selvmord» Soppen smitter over på stokkmauren nede på bakken og vokser så inne i den. Soppen avgir kjemiske stoffer som etterhvert kontrollerer mauren.

Når mauren er helt tatt over av soppen, går den vekk fra de andre maurene og finner seg et friskt blad, der den biter seg fast på undersiden i et «dødsgrep». På det stadiet er mauren helt urørlig og overfører soppen til bladet.

Dermed kan soppen komme seg opp fra bakken og vokse i løvverket til trær.

Funnet er interessant av flere grunner. For det første er dette det tidligste beviset på at en organisme tar over en annen. For det andre overrasker det forskerne at teknikken soppen bruker til å spre seg ikke er mer utbredt, når den minst er 48 millioner år gammel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer