Fant 500 år gammel bok på loftet

En av de eldste trykte bøker i verden.

SKATT:  Den 500 år gamle boka er i god forfatning, men mangler to tredjedeler av sidene. Nürnberg-krøniken ble utgitt 1493. Under 50 år tidligere, i 1445, sendte Gutenberg ut de første trykte bøker. Foto: AP Photo/Brian Skoloff/Scanpix
SKATT: Den 500 år gamle boka er i god forfatning, men mangler to tredjedeler av sidene. Nürnberg-krøniken ble utgitt 1493. Under 50 år tidligere, i 1445, sendte Gutenberg ut de første trykte bøker. Foto: AP Photo/Brian Skoloff/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bokhandleren Ken Sanders i Utah har mottatt mange forskjellige bøker som folk har funnet hjemme hos seg selv. Men denne gangen var det svært spesielt funn som ble avdekket da en mann vandret inn med en bok i en plastpose.

- Jeg ble helt målløs. Vi mottar mange sjeldne mormonbøker og andre skatter, men du forventer ikke å motta en fem hundre år gammel bok. Du antar ikke at en av de eldste trykte bøkene i verden skal dukke opp i Utah, sier Sanders til CBS News.

- Ikke forfalskning Boka er en utgave av Nürnberg-krøniken - en historiebok som ble utgitt i 1493. Siden den var trykket på bomull, og ikke på cellulose, er sidene i god forfatning til tross for å bokstavelig talt ha raknet i sømmene.

Sanders er skråsikker på at boka ikke er en forfalskning.

- Den har passert luktetesten. Jeg er tror ikke det noensinne har vært en forfalsker som har vært ambisiøs nok til å lage en fem århundre gammel bok på en god nok måte til å lure folk, sier Sanders.

Men boka likevel ikke verdt en formue. Verdien vil være mindre enn 50 000 amerikanske dollar. Det finnes trolig flere hundre kopier i sirkulasjon i verden, og dermed er den ikke ansett å være et sjeldent funn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer