Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fant 500 år gammel bok på loftet

En av de eldste trykte bøker i verden.

SKATT:  Den 500 år gamle boka er i god forfatning, men mangler to tredjedeler av sidene. Nürnberg-krøniken ble utgitt 1493. Under 50 år tidligere, i 1445, sendte Gutenberg ut de første trykte bøker. Foto: AP Photo/Brian Skoloff/Scanpix
SKATT: Den 500 år gamle boka er i god forfatning, men mangler to tredjedeler av sidene. Nürnberg-krøniken ble utgitt 1493. Under 50 år tidligere, i 1445, sendte Gutenberg ut de første trykte bøker. Foto: AP Photo/Brian Skoloff/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bokhandleren Ken Sanders i Utah har mottatt mange forskjellige bøker som folk har funnet hjemme hos seg selv. Men denne gangen var det svært spesielt funn som ble avdekket da en mann vandret inn med en bok i en plastpose.

- Jeg ble helt målløs. Vi mottar mange sjeldne mormonbøker og andre skatter, men du forventer ikke å motta en fem hundre år gammel bok. Du antar ikke at en av de eldste trykte bøkene i verden skal dukke opp i Utah, sier Sanders til CBS News.

- Ikke forfalskning Boka er en utgave av Nürnberg-krøniken - en historiebok som ble utgitt i 1493. Siden den var trykket på bomull, og ikke på cellulose, er sidene i god forfatning til tross for å bokstavelig talt ha raknet i sømmene.

Sanders er skråsikker på at boka ikke er en forfalskning.

- Den har passert luktetesten. Jeg er tror ikke det noensinne har vært en forfalsker som har vært ambisiøs nok til å lage en fem århundre gammel bok på en god nok måte til å lure folk, sier Sanders.

Men boka likevel ikke verdt en formue. Verdien vil være mindre enn 50 000 amerikanske dollar. Det finnes trolig flere hundre kopier i sirkulasjon i verden, og dermed er den ikke ansett å være et sjeldent funn.

- Kunne vært verdt én million dollar Dessuten mangler den to tredjedeler av sidene. Bokhandleren John Windle sier at boka kunne vært verdt opp mot én million dollar, om den hadde vært intakt.

Men det hindrer ikke Sanders i å være entusiastisk.

BLE MÅLLØS:  Bokhandler Ken Sanders i Utah hadde neppe forventet å få en 500 år gammel bok i fanget. Boka er nå utstilt i forretningen hans i Salt Lake City. Foto: AP Photo/Brian Skoloff
BLE MÅLLØS: Bokhandler Ken Sanders i Utah hadde neppe forventet å få en 500 år gammel bok i fanget. Boka er nå utstilt i forretningen hans i Salt Lake City. Foto: AP Photo/Brian Skoloff Vis mer

- Bare det å kunne få ta i en bok som er fra typografiens spedeste begynnelse. Ironisk nok, med tanke på alt pratet om bøkenes undergang i det 21. århundret, så har vi her en bok som har overlevd i mer enn 500 år, sier Sanders.

Kurator Luise Poulton ved universitetsbiblioteket Utah J. Willard Marriott sier det er et spennende funn, men mest på grunn av måten den ble funnet på.

- Du vet virkelig aldri hva som befinner seg på loftet ditt, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!