Fant 500 meter høyt korallrev

Første gang på 120 år at man finner et nytt korallrev.

NYTT REV: Et 3D foto av det nyoppdagede korallrevet i Great Barrier Reef, tatt av undervannsroboten SuBastian. Foto: Schmidt Ocean Institute / NTB
NYTT REV: Et 3D foto av det nyoppdagede korallrevet i Great Barrier Reef, tatt av undervannsroboten SuBastian. Foto: Schmidt Ocean Institute / NTB Vis mer
Publisert

Et digert nytt korallrev har blitt funnet i Great Barrier Reef, utenfor Australia.

Dette er første gang på over 120 år, at forskere har klart å finne et nytt korallrev. Revet er rundt 500 meter høyt, som vil si at det er høyere enn Empire State Building som er 381 meter høyt.

Ved hjelp av undervannsroboten, SuBastian, fant forskerne fra organisasjonen Schmidt Ocean Institute, revet 20. oktober, da de var på en ekspedisjon utenfor kysten nord i Queensland.

Foten av revet, som er formet som en slags kniv, ifølge CNN, er rundt 1,5 kilometer bred og når opp til 40 meter under havoverflaten.

Det nyoppdagede revet er bare ett av mange som utgjør Great Barrier Reef. Totalt er det oppdaget sju andre høye rev som ligger for seg selv i det samme området.

En av dem er revet ved Raine Island, som er kjent for å være et område der grønne havskilpadder går i land for å legge egg.

KORALLER: Hjemmet til utallige, unike arter, blir ekstremt fort påvirket av en varmere verden. En halv grad kan ha alt å si. Det forklarer CICERO-forsker Maria Sand. - Jeg trodde ikke at en halv grad betydde så mye, sier hun. Hør mer om forskjellen på 1,5 og 2 grader global oppvarming i «Klimapodden: Tolv miljøløsninger»: https://www.acast.com/dbklimapodden Vis mer

Overrasket

Robin Beaman var en av dem som ledet ekspedisjonen. Han sier til CNN at han ble overrasket da de oppdaget revet, og at det var stas å kunne se en 3D-modell av det ved hjelp av SuBastian.

- Denne uventede oppdagelsen, bekrefter at vi stadig finner uoppdagede strukturer og nye arter i havene våre. Kunnskapen vår om havets innhold har lenge vært begrenset, sier Wendy Schmidt, som har vært med å starte organisasjonen.

Hun sier videre at man kan takke ny teknologi for at vi nå endelig kan begynne å utforske større deler av havet.

- Nå kan vi utforske dem på måter vi aldri har kunnet gjøre før. Nye havskap (landskap under havets overflate journ.anm.) åpner seg for oss, og viser fram ulike økosystemer og livsformer som deler denne planeten med oss.

FØRESTE OPPTREDEN: To og et halvt år gamle Prins Louis har gjort sin første TV-opptreden. Og det med selveste David Attenborough. Vis mer

Forsvinner

Great Barrier Reef er verdens største korallrev, og dekker 384 700 kvadratkilometer. Over 1500 fiskearter, 411 typer hard korall og dusinvis av andre arter bor i revet.

Dessverre minsker revet grunnet ting som klimaendringer og forurensing.

En ny studie viser at halvparten av korallene har dødd de siste tre tiåra. Mye fordi klimaendringene har fått temperaturen til å stige i havene.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer