Spania

Fant 5000 år gamle skjeletter

Spansk politi etterforsker to menn etter funn av opp til 5000 år gamle arkeologiske gjenstander og skjeletter i to spanske hjem.

ULOVLIG: Politiet har beslaglagt flere hundre arkeologiske funn i to spanske hjem i provinsen Alicante. Foto: Guardia Civil Mo. Interior
ULOVLIG: Politiet har beslaglagt flere hundre arkeologiske funn i to spanske hjem i provinsen Alicante. Foto: Guardia Civil Mo. Interior Vis mer
Publisert

To menn er under etterforskning etter at spansk politi fant hundrevis av arkeologiske gjenstander og beinfragmenter i to hjem i provinsen Alicante.

Funnene regnes med å være opp til 5000 år gamle.

Politiet ble i november tipset om et hjem i en liten landsby i Alicante som skulle inneholde gamle skjeletter, skriver The Guardian.

Var samarbeidsvillige

Etter å ha ransaket hjemmet fant politiet beinfragmenter og satt i gang en etterforskning.

En lokal arkeolog har regnet ut at beinfragmentene trolig er mellom 4000 og 5000 år gamle. Ettersom mistenkte ikke hadde gyldig dokumentasjon på oppbevaring av samlingen, anser lokale myndigheter den som ulovlig.

GIGANTISK: Brook Sattar får sjokk i det hun innser hva som er dagens fangst. Video: Brooke Sattar, NTB. Vis mer

Mistenkte skal ha vært samarbeidsvillig og fortalt politiet om et annet hjem i Alicante hvor politiet fant ytterligere 350 arkeologiske gjenstander. Angivelig alt fra bronsealdermøller til deler av en romersk vevstol og fønikiske amforaer. I tillegg fant politiet ytterlige 200 beinfragmenter, ifølge The Guardian.

Ifølge avisa uttalte politiet på fredag at funnet var et av de største ulovlige samlingene funnet i Alicante.

Jerngranat og kanonkuler

Beboeren i huset har fortalt politiet at han arvet samlingene etter at en slektning gikk bort. Han kunne imidlertid ikke vise til dokumentasjon om at samlingene var lovlige, og han hadde heller ikke gjort noe for å regulere gjenstandene.

De beslaglagte gjenstandene inkluderte blant annet mer enn 1000 små fliser som trolig stammer fra romersk mosaikk, flere romerske salver og en jerngranat og kanonkuler angivelig fra 1800-tallet.

I samlingen fant politiet også notatbøker, trolig fra den avdøde slektningen, som inneholdt nøyaktig lokasjon på hvor de ulike gjenstandene var funnet. Informasjonen blir viktig for at eksperter kan finne ut verdien av gjenstandene og eventuelt avdekke hittil ukjente arkeologiske steder, ifølge politiet.

De to mennene som ble knyttet til samlingene er nå under etterforskning og risikerer å bli tiltalt for urettmessig tilegnelse av gjenstander av kunstnerisk, historisk, kulturell og/eller vitenskapelig verdi.

Gjenstandene blir oppbevart på arkeologisk museum i den spanske byen Dénia.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer