Fant 6000 år gammel vinpresse

Arkeologer har funnet de eldste spor etter vinproduksjon vi vet om.

Vinpresse: Dette bildet fra utgravningen viser vinpressen som arkeologer har funnet i sørlige deler av Armenia. Karbondatering viser at pressen stammer tilbake til år 4000 før kristus. Foto: Scanpix
Vinpresse: Dette bildet fra utgravningen viser vinpressen som arkeologer har funnet i sørlige deler av Armenia. Karbondatering viser at pressen stammer tilbake til år 4000 før kristus. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Utgravninger i det sørlige Armenia har gitt arkeologer mer enn de kunne håpet på. Rester etter vinproduksjon har vist seg å være de eldste vi kjenner til. Karbondatering av vinrester stammer 6000 år tilbake. Det har også blitt funnet like gamle rester etter druer på stedet, skriver Reuters.

Utgravningene tegner bildet av et veldig komplekst samfunn, hvor mennesker som sørget over sine døde, drakk av en spesiell vin. Funnet er gjort ved en gammel gravplass som ligger ved åpningen til en grotte.

4000 år før Kristus Resultatene, som ble publisert i tidsskriftet "Journal of Archaeological Science" i går, viser at vinen stammer tilbake til år 4000 før Kristi fødsel. Det gjør at funnet er 1000 år eldre enn det vi har visst om til nå. Ved å karbondatere rester etter vinen i pressene, har arkeologene klart å identifisere når den ble laget. Utgravningene har blitt utført av et team med arkeologer fra Armenia, USA og Irland.

Vinpressen fysiske form er en grunn fordypning i leire som måler en meter i diameter. Den ville holdt et par liter druesaft og druemasse. Saften har mest sannsynlig blitt presset ut av druene på en måte som fortsatt er i bruk, det vil si å trø på dem med føttene.

Verdens eldste skinnsko — Dette er en relativt liten installasjon vi har funnet, som mest sannsynlig er knyttet til et ritual utført inni grotta. For produksjon av vin til daglig bruk, måtte de hatt større installasjoner, sier Gregory Areshian ved Universitetet i California Los Angeles (UCLA), som har hjulpet til med å lede studien av funnene.

Men det var ikke altarkeologene har funnet i hulekomplekset. I fjor ble en sko funnet som ble daterer tilbake til 5500 år før Kristus. Det gjør det til den eldste skoen laget i skinn som noen gang har blitt funnet.

Fant plantepigment: En lommelykt lyser opp innsiden av et kar hvor saften fra druer som ble presset rant ned i. I karet fant de rester etter plantepigmentet Malvidin. Foto: Scanpix
Fant plantepigment: En lommelykt lyser opp innsiden av et kar hvor saften fra druer som ble presset rant ned i. I karet fant de rester etter plantepigmentet Malvidin. Foto: Scanpix Vis mer

Hulekomplekset hvor vinpressen er funnet, ligger nær Armenias sørlige grense til Iran. Ekspedisjonen, som delvis er finansiert av The National Geographic Society, har også tett ved funnet gravhauger, obsidiansk verktøy og utstyr for å utvinne kopper. 

Druestengler: Det har også blitt funnet synlige rester etter druer på stedet. Foto: Scanpix
Druestengler: Det har også blitt funnet synlige rester etter druer på stedet. Foto: Scanpix Vis mer