Fant 70 graver i Peru-ruiner

Arkeologer har gjort bemerkelsesverdige funn i ruinby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag fant arkeologer et gravsted på flere nivåer ved de eldgamle ruinene i Pachacamac.

Mumier

Mumier var byltet sammen. Forskerne tror dette har vært familier og pilgrimer som har kommet til byen for å bli helbredet av en hellig gud for sykdommer som syfilis, tuberkolose og kreft, sa prosjektlederen til AP mandag.

Intakte graver

Det bemerkelsesverdige er at gravstedet er fullstendig intakt.

- Vi har mumier fra forskjellige epoker og perioder, og de har gravgodset med seg, sier arkeolog Peter Eeckhout ved "Det frie universitetet" i Brüssel til AP.

Han tror funnene vil hjelpe arkeologene til å utforske historien og tidskronologiern til gravstedet og kulturen på stedet.

Hellig sted

Pachacamac ligger 32 kilometer sør for hovedstaden Lima. Dette var et seremonielt sentrum med 18 pyramider som ble styrt av Ychsma-herrene fra 900 f.Kr til 1470. I dag kommer tusenvis av turister for å se ruinene.

Arkeologen Peter Eeckhout begynte å grave ut stedet i 1999 sammen med et internasjonal team av arkeologer. Han forteller at arkeologer begynte å utforske Pachacamac allerede i 1890-årene, så det ble stadig vanskeligere å finne nye urørte graver.

Men nå har de funnet et gravsted ved en pyramide med hele 69 graver. Eeckhout forteller at graven hadde blitt beskyttet fra de tidligere arkeologene av noen ødelagte vegger. 

Tre nivåer

De gravde fire meter ned i bakken og fant tre nivåer med gravrester. 

Det første nivået inneholder et unormalt antall mennesker som led av alvorlige sykdommer som syfilis, kreft og tuberkolose. Arkeologene tror dette er tegn på at menneskene dro til byen for å besøke den helbredende guden som hadde sitt hellige sted her. 

Nivået lenger ned består av sammenbuntede lik fra tiden før Inka-imperiet gjorde Pachacamac til sentrum for pilgrimer rundt 1470. Arkeologene tror dette er familiegraver.

I det tredje nivået lengst ned finnes det rester etter mumier fra en enda tidligere periode.   

ARKEOLOGISK FUNN: Den belgiske arkeologen Peter Eeckhout, fra "Det frie universitetet" i Brüssel, vasker en hodeskalle med pensel på det hellige stedet i Pachacamac, ca. 32 km sør for Lima i Peru.