Fant 8000 år gammel elg i veikanten

- Helt rått, sier arkeolog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arkeologer har avdekket en 8000 år gammel helleristning i Lier kommune. Det historiske funnet er av en elg på 4x4 meter.

- Dette er helt rått å få være med på, sier arkeolog Bernt Egil Tafjord fra Buskerud Fylkeskommune til Lierposten.

Fram til nå har en helleristning av en elg på Åskollen i Drammen vært ansett som den største, men elgen i Lier er dobbelt så stor.

Funnet under lunsj Helleristningsfeltet ble oppdaget av Are Janson fra planseksjonen i Lier kommune for 34 år siden. Men da var det ingen som helt trodde på ham.

- Jeg satt her og spiste lunsj en dag for 34 år siden. Jeg syntes jeg så noe som lignet et øre, prikket inn i fjellet. Men jeg så jo ikke helheten, at det kunne være så stort som det vi nå ser. Det var så mange andre ting som kunne forklare strekene i fjellet. Men det har aldri sluppet taket, sier Janson til Dagbladet.

I 1996 fikk han for første gang overtalt arkeologer til å se nærmere på området, men heller ikke da så man hvor stort funn som skjulte seg under mosen. Siden har han jevnt og trutt forsøkt å få eksperter til å se nærmere på stedet.

Trolig langt større Nå kan det store funnet vise seg å være begynnelsen på noe enda større.

Til Dagbladet opplyser Janson at det er funnet en rekke andre helleristninger rundt elgen og høyere opp i samme skråning. Om alle er fra samme tidsperiode er usikkert, da stilen varierer noe.

Lå i vannkanten - Elgen er nok minst 8000 år gammel. For 10 000 år siden lå det tre kilometer med is over funnstedet. For 8000 år siden lå det ved havnivå, sier Janson til Dagbladet.

I dag ligger elgen på Ringeriksveien, mellom Lyngås og Lierbyen i Lier, cirka 150 meter over havet.

ELGKUNST: I dag ville vi kalt det street-art, gatekunst. For 8000 år siden satt mennesker her og så ut over havet. I dag går Ringeriksveien i Lier kommune forbi elgen. Foto: Espen Sandli / Dagbladet
ELGKUNST: I dag ville vi kalt det street-art, gatekunst. For 8000 år siden satt mennesker her og så ut over havet. I dag går Ringeriksveien i Lier kommune forbi elgen. Foto: Espen Sandli / Dagbladet Vis mer

Funnet gjør at stedet automatisk er fredet.

- Uhyre sjeldent - Dette er uhyre sjeldent. De fleste funnene er gjort for godt over hundre år siden. Nå står vi faktisk her og er de første som ser denne på over 8000 år. Det er spesielt, sier Tafjord til Lierposten.

Arkeologene venter på at forskere fra Riksantikvaren og Kulturhistorisk museum skal komme for å se på elgen.

- De må se på hvilke tiltak som må iverksettes. Vi må sikre at de ikke ligger utsatt for vært og vind, sier arkeolog Bernt-Egil Tafjord til NRK Buskerud.

SKJULER MER: Slike store flaberg er det mange av i området der elgen ble avdekket. Arkeologer har allerede sett flere helleristninger og tror nye store funn kan bli gjort. Foto: Espen Sandli / Dagbladet
SKJULER MER: Slike store flaberg er det mange av i området der elgen ble avdekket. Arkeologer har allerede sett flere helleristninger og tror nye store funn kan bli gjort. Foto: Espen Sandli / Dagbladet Vis mer