Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rus og dopingmidler på Vestlundveien ungdomssenter i Bergen

Fant anabole steroider hos ansatt: «Max» bolet seg kjempestor på barnevernsinstitusjon

I januar aksjonerte politiet mot en ansatt ved Vestlundveien ungdomssenter. De fant maskinpistol, IS-flagg og dopingmidler.

ANABOLE STEROIDER: Max ble stor på Vestlundveien ungdomssenter i Bergen. Bildet er tatt sommeren 2017, mens han var beboer på den statlige barnevernsinstitusjonen. Foto: Privat
ANABOLE STEROIDER: Max ble stor på Vestlundveien ungdomssenter i Bergen. Bildet er tatt sommeren 2017, mens han var beboer på den statlige barnevernsinstitusjonen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Han vokste mye på Vestlundveien ungdomssenter. Ingen vokser sånn av kyllingfilet og kjøttkaker. Det var åpenbart at han brukte anabole steroider, sier politibetjent Kai-Arne Kjøbli i Øst politidistrikts forebyggende enhet.

Kjøbli har fulgt opp «Max» siden han var en 14 år gammel gutt med store adferdsproblemer.

KRITISK: Politibetjent Kai-Arne Kjøbli i Øst politidistrikts forebyggende enhet. Foto : Rønnaug Jarlsbo
KRITISK: Politibetjent Kai-Arne Kjøbli i Øst politidistrikts forebyggende enhet. Foto : Rønnaug Jarlsbo Vis mer

Politimannen reagerte skarpt på hvordan oppholdet i Vestlundveien i Bergen påvirket Max i negativ retning.

- Det er ikke tvil i min sjel om at Max gikk ut av Vestlundveien mye verre enn da han kom inn, sier Kjøbli.

Dopingtatt

9. april i år skrev Bergens Tidende at politiet I slutten av januar tok seg inn i leiligheten til en bergensmann i 40-åra. Der fant de en maskinpistol av typen Uzi, IS-flagg, samt mindre mengder dopingmidler.

Mannen satt varetektsfengslet i en drøy måned før han ble løslatt.

IKKE STOR: Her er Max sammen med sin mor og nestemor rett før han flyttet inn på Vestlundveien ungdomssenter første gang. Foto: Privat.
IKKE STOR: Her er Max sammen med sin mor og nestemor rett før han flyttet inn på Vestlundveien ungdomssenter første gang. Foto: Privat. Vis mer

Dagbladet kan avsløre at 44-åringen jobbet som miljøterapeut på Vestlundveien ungdomssenter, og har vært tilknyttet den statlige barnevernsinstitusjonen i en årrekke.

Politiet har kartlagt mannen, og funnet ut at han ikke har IS-tilknytning.

Han er fremdeles siktet for ulovlig våpenbesittelse og oppbevaring av anabole steroider, og har tilstått og erkjent straffskyld for dette.

- Det var mistanke om dopingmidler som førte til at vi aksjonerte hos ham. Han har vært involvert i en annen sak med dopingmidler fra en tid tilbake, sier politiadvokat Asbjørn Onarheim i Vest politidistrikt til Dagbladet.

Våpenet og IS-flagget forklarer mannen med en fascinasjon for slike effekter. Det fester politiet lit til.

- Våpenet ligger nå hos Kripos for funksjonstesting. Deretter vil dette bli en tilståelsessak, hvor han nok vil kunne forvente en kortere ubetinget fengselsstraff, sier Onarheim.

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med 44-åringen, uten å lykkes. Hans forsvarer, Bertil Christian Hast Rønnestad, har heller ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Varslet Vestlundveien

Kjøbli oppdaget at den nå dopingtatte miljøarbeideren og Max hadde utviklet en uheldig relasjon da Max var plassert i Vestlundveien i 2017.

Politiet hadde tatt beslag i den da 17 år gamle guttens telefon og fant en omfattende sms-korrespondanse mellom Max og miljøarbeideren som politiet mente var bekymringsverdig.

Mange av meldingsutvekslingene er det Kjøbli omtaler som «boleprat», med stort fokus på trening, vekt, kosttilskudd og muskelbygging.

I august 2017 skrev Kjøbli en rapport til Vestlundveien ungdomssenter hvor politimannen ba institusjonen vurdere den ansattes «skikkethet til å jobbe med Max og annen ungdom».

- De reagerte ikke. Det skjedde ingenting. Den ansatte fortsatte med å følge opp Max, sier Kjøbli.

I sin rapport til Vestlundveien dokumenterte Kjøbli sms-kontakten mellom den ansatte og Max og mellom Max og andre personer.

«Det ble også funnet en melding der Max nevner X (den ansatte) i forbindelse med kjøp og salg av narkotika», skriver Kjøbli.

I denne sms-utvekslingen ville Max kjøpe narkotika av en person, men hadde ikke penger. Han trakk fram den ansatte på Vestlundveien som garantist for at han var god for pengene.

Videre ble Vestlundveien varslet om at Max har en dopingdom på seg fra tidligere, og at den ansatte ved Vestlundveien hadde innrømmet bruk av anabole steroider i politiavhør i 2010.

Kjøbli gjorde også institusjonen oppmerksom på at Max i en sms til en venn skrev at han skulle begynne ny kur med anabole steroider etter sommeren 2017.

Politimannen skrev også at den ansatte har sendt Max flere bilder av lettkledte damer, gjør narr av overvektige damer og gir gutten næring til et negativt kvinnesyn.

- Han var kompis

Max sier han likte den dopingsiktede mannen best av de ansatte i Vestlundveien.

- Han var mer kompis, liksom.

18-åringen sier lederen i Vestlundveien kjente til både hans bruk av anabole steroider og rusmidler mens institusjonen hadde ansvar for ham. Han nekter for at den dopingsiktede ansatte skal ha hjulpet ham med anabole steroider.

- Hele oppholdet mens jeg var med ham, så sa han at han trente naturlig. Han var svær… men vi ble jo kompiser. Hver gang jeg spurte ham «er du sikker på at du ikke bruker noe», sa han nei. Men alle visste at jeg bolet meg. Jeg fortalte jo ham om det, og han spurte om priser og sånn, for han var alltid sjokkert over prisene jeg fikk det for. For i Oslo er det mye billigere enn i Bergen.

Lørdag 14. april skrev Dagbladet om 15 år gamle Hanne og «Marie» som ruset seg tungt mens de bodde på Vestlundveien ungdomssenter i 2015. I fjor høst døde begge, 18 og 17 år gamle.

Max har bodd i Vestlundveien i to perioder. Han var 15 år gammel da han flyttet inn på institusjonen første gang i 2015, den gang på anbefaling fra politibetjent Kai-Arne Kjøbli.

Max bodde en stund med Hanne og Marie. Han sier alle på Vestlundveien var klar over at jentene ruset seg tungt.

- Det ble ikke gjort noe med selve rusinga. Når de stakk av og kom tilbake, ble de kanskje skjermet i et døgn eller to, så var de igang igjen, sier Max.

Reagerte

Skedsmo barneverntjeneste opplyser at de ikke hadde noe å utsette første gang Max bodde i Vestlundveien. Han utagerte ikke, fullførte tiende klasse og ga uttrykk for å trives der. Han ønsket seg dessuten tilbake, noe barneverntjenesten så som et godt tegn.

Andre opphold i Vestlundveien ble noe annet.

- Det var flere ting vi stilte spørsmål ved. Vi fikk få tilbakemeldinger fra Vestlundveien. Max hadde ikke noe dagtilbud, og da vi etterspurte dette, sa Vestlundveien at dette var vanskelig fordi han ikke var motivert. Max ville tilbake til Skedsmo og etablerte ikke noe sosialt nettverk i Bergen, sier barnevernleder Bente Nederberg.

Max skulle egentlig bo på institusjonen i Fyllingsdalen til oktober i 2017, men allerede i april, mai begynte han å tilbringe mer tid i hjemkommunen enn i Bergen. Barneverntjenesten mente dette var lovbrudd.

- Vi påpekte overfor Vestlundveien at tvangsvedtaket (§ 4-24, journ. anm.) ikke var gyldig når han oppholdt seg mer her enn på institusjonen i Bergen. Om han bodde hjemme hos familien sin eller andre steder i hjemkommunen i regi av Vestlundveien, så hadde vi ikke oversikt over hvor mye han ble fulgt opp. Kommunikasjonen rundt dette var vanskelig. Vi snakker om en betydelig underrapportering, sier Nederberg.

- Benektet rus

Barneverntjenesten sier de hadde inntrykk av at Max fikk lov til å styre som han ville. Det syntes ikke som om institusjonen jobbet terapeutisk med ham for å oppnå endring.

- Forebyggende politi hadde mistanke om at Max dopet seg. Dette ble avvist da vi tok dette opp med Vestlundveien. Vestlundveien benektet hele tida rusbruk. Ifølge institusjonen, verken ruset han seg eller dopet seg der. Ifølge institusjonen, ruset Max seg bare når han var her i Skedsmo. Vi ville at Vestlundveien skulle rusteste Max, men ifølge Vestlundveien ville ikke det være riktig å gjøre.

Barneverntjenesten sier Vestlundveiens leder driftet det hele, om Max oppholdt seg i Bergen eller i Skedsmo. Da han var i Skedsmo, bodde ansatte fra Vestlundveien på hotell i kommunen.

- I påvente av vaktskifter, var han ofte overlatt til seg selv. Samarbeidet med Vestlundveien har vært vanskelig. Vi har etterspurt rapporter om hva de har jobbet med, som vi ikke har fått. Dette strevde vi med hele tida. Vi var ikke klar over at Vestlundveien hadde søkt plass til Max på Strømmen VGS, sier Nederberg og legger til:

- Ut fra vår erfaring med Vestlundveien ungdomssenter, hadde vi ikke godtatt at en av våre ungdommer ble plassert der nå.

Kai-Arne Kjøbli sier Max gjorde seg skyldig i flere alvorlige straffbare forhold i Skedsmo mens han oppholdt seg der i regi av Vestlundveien i 2017.

- Null styring

- Han ble ikke fulgt opp. Det var null styring og han var stadig overlatt til seg selv. En gang løp han etter en person for å slå ham med jernrør. Vestlundveien betegnet dette som en liten hendelse overfor barneverntjenesten, sier Kjøbli. Han sier han hatt flere formelle møter med Vestlundveiens leder.

- Jeg fikk overhode ingen informasjon fra Vestlundveien, men politi og Skedsmo barneverntjeneste har hatt et svært godt samarbeid. Alt barneverntjenesten har visst om saken, har de fått vite av meg, sier Kjøbli.

- Lederen på Vestlundveien kontaktet meg flere ganger for å be meg om å ikke kontakte Kjøbli. Hun fortalte meg at politiet bare er ute etter å ta Max, sier 18-åringens mor. Kjøbli bekrefter dette.

Den forebyggende politimannen forteller at han aldri, verken før eller siden, har opplevd maken til underrapportering som fra Vestlundveien ungdomssenter.

- Som politimann vet jeg ikke om jeg lenger kan stå med god samvittighet i fylkesnemnda og anbefale at ungdommen blir plassert på en institusjon langt hjemmefra. Ikke etter dette. Det er tross alt bedre at en ungdom ruser seg hjemme blant folk som er glad i og bryr seg om den enn at ungdommen ruser seg på en institusjon som gir beng. Vi må få en endring. Vi sender ungdom til langt verre kår enn det de kommer fra, sier Kjøbli.

- Beklager

Regiondirektør Øistein Søvik i Bufetat vest sier det er krevende å svare kort på så mange spørsmål i en så kompleks sak.

- Vi ser derfor frem til en ekstern gjennomgang av institusjonen, som vi har bedt om. Den type relasjon som beskrives her mellom en vikar og ungdom er ikke akseptabel, og i strid med våre etiske retningslinjer. Det er svært uheldig når ansatte ikke setter grenser for sin relasjon til ungdommer, og vi beklager dette, sier Søvik.

Regiondirektøren unnlater å svare på hvorfor den dopingtatte miljøarbeideren fortsatte å jobbe med Max etter at politiet varslet institusjonen om deres uheldige relasjon.

Bufetat vest opplyser at 44-åringen ikke lenger jobber for dem.

- Saken er håndtert som personalsak, og vi ber derfor om forståelse for at vi ikke kan gi flere opplysninger, sier Søvik.

Ifølge Bufetat vest har utfordringene til Maks vært svært sammensatte, men han hadde god utvikling første gang han bodde i Vestlundveien.

Deretter ble Max plassert i tiltak hvor det ble brukt mye tvang, noe han responderte svært negativt på. Barneverntjenesten, pårørende og gutten selv ønsket derfor at han skulle tilbake til Vestlundveien, opplyser Bufetat vest.

- Vi var sterkt i tvil om det var rett sted for ham slik situasjonen var da, men på grunn av den positive utviklingen under første opphold, valgte vi å gjøre et forsøk. Vi forsøkte å jobbe med ham deler av tida i hans hjemkommune, siden det var der han skulle bo senere. Det viste seg at vi under dette andre oppholdet ikke lyktes med å få til en positiv utvikling. Det er svært trist for gutten og pårørende, sier Søvik.

- Lykkes ikke alltid

Bufetat vest trekker fram at Vestlundveien er en barneverninstitusjon for ungdommer med alvorlige adferdsvansker og høy risiko for fortsatt negativ adferd og utvikling dersom de ikke mottar hjelp.

Ungdommene som kommer til Vestlundveien skårer høyt på blant annet kriminalitet, aggressiv eller voldelig atferd og rus. Derfor er det maksimalt tre ungdommer plasseres til enhver tid på Vestlundveien.

- Når disse ungdommene sliter med utfordrende atferd som eksempelvis vold og rus vil de tidvis ha eskalerende oppførsel. Mange av disse barna har vært utsatt for grov omsorgssvikt. Tidligere ble barn med denne type utfordringer ofte plassert i fengsel. Nå er dette en del av hverdagen for ansatte som jobber på slike institusjoner, og ikke unntaket, påpeker Søvik.

Han legger til at mange ungdommer sliter med tilbakefall, og de ansatte jobber målbevisst for å skape trygghet, danne livnærende relasjoner og hjelpe ungdommen med følelsesregulering etter en traumebevisst omsorgsmodell.

- Dessverre lykkes vi ikke alltid. En del av disse barna vil fortsett å ruse seg, drive selvskading og utagere kraftig. Derfor vil det ikke være mulig å garantere at vi kan hjelpe alle ungdommer, sier Bufetat-direktøren.

Totalt er 154 barn plassert på en slik behandlingsinstitusjon i Norge.

- Tidligere var det ikke uvanlig at barn med denne type utfordringer ble plassert i fengsel. Dette er vanskelige saker for barna det gjelder, for de ansatte på institusjoner og for omgivelsene, sier Søvik.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!