Fant antibiotika-resistente e. coli-bakterier i norsk kalkun

Miljøorganisasjon råder nordmenn til å kjøpe økologisk.

UNDERSØKTE KALKUN  I 2013 viste undersøkelser av norske kalkunfileter at så godt som halvparten av dem hadde samme type antibiotika-resistente bakterier i seg som leger har slått alarm om. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
UNDERSØKTE KALKUN I 2013 viste undersøkelser av norske kalkunfileter at så godt som halvparten av dem hadde samme type antibiotika-resistente bakterier i seg som leger har slått alarm om. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I 2013 produserte norske bønder over 10 000 tonn kalkun. Det er nær sagt all kalkun som selges på det norske markedet.

Samme år undersøkte det norske overvåkningsprogrammet NORM-VET norske kalkunfileter. Da påviste de at 49,4 prosent av alle kalkunfiletene de undersøkte hadde antibiotika-resistente e. coli-bakterier i seg.

Tidligere har det blitt påvist antibiotika-resistente bakterier i norsk kylling. Denne uka slo leger alarm om bakteriene.

- Skummel produksjon Det gjør miljøorganisasjon Framtiden i våre hender svært bekymret nå i juletida når mange nordmenn spiser kalkun.

- Dette sier meg at måten vi produserer mat på, særlig kalkun og kylling, er ganske skummel. Vi betaler mindre, men må betale for lave priser med økt helse-risiko, sier miljøleder i organisasjonen, Christoffer Ringnes Klyve til Dagbladet.

Han råder derfor nordmenn som ikke vil ta noen sjanser til å heller kjøpe økologisk kalkun. - Den koster sikkert litt mer, men det er mindre risiko for at den har samme type problemer.

- Uheldig Spesifikt påviste NORM-VET såkalte kinolonresistente bakterier i kalkunfiletene. Kinolon er en type antibiotika.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer