Fant atomvåpen-dokumenter

Iran kjøpte informasjon på svartebørsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et omfattende dokument som Iran har kjøpt på svartebørsen, kan utelukkende benyttes til å utvikle kjernefysiske stridshodet, opplyste det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) i kveld.

Iran har nektet å la byrået ta kopier, men dokumentet er omtalt i en hemmeligstemplet rapport som skal legges fram for de 35 IAEA-landene som møtes torsdag.

Nyhetsbyrået Associated Press har fått en kopi av rapporten. Det 15 sider lange dokumentet har vært omtalt tidligere, men det er først nå at førstehåndskilder bekrefter at de viser hvordan stridshoder kan utstyres med atomvåpen.

Iran har latt IAEA få lese dokumentet. Myndighetene i landet sier at de aldri har bedt om å få det, men at det fulgte med da de gjorde andre kjøp på svartebørsen.

Ifølge rapporten som skal legges fram om to dager, har ikke Iran begynt selve anrikelsesprosessen ved atomanlegget Natanz. Men opprydningsarbeidet ved anlegget skal være i full gang.

Det er ventet at IAEA vil rapportere Iran til FNs sikkerhetsråd etter torsdagens møte. Iran sier at hvis det skjer, vil de slutte å samarbeide med inspektørene.

- Hvis vi blir klaget inn, vil det bety slutten på diplomatiet i denne saken. Det er slett ikke en positiv utvikling, sier Irans nasjonale sikkerhetssjef, Ali Larijani til AFP.

ATOMANLEGGET: Dette er det iranske Natanz-anlegget. Foto: Scanpix/Reuters/Digital Globe
ATOMANLEGGET: Dette er det iranske Natanz-anlegget. Foto: Scanpix/Reuters/Digital Globe Vis mer