OPTIMISTER: Advokat Sigurd Klomsæt og Viggo Kristiansen på besøksrommet på Ila. Etter gjenfunnet av 199 reagensrør med spor fra Baneheia-saken, øyner begge muligheten for å finne nye bevis som kan kaste lys over drapssaken. Foto: Eivind Pedersen
OPTIMISTER: Advokat Sigurd Klomsæt og Viggo Kristiansen på besøksrommet på Ila. Etter gjenfunnet av 199 reagensrør med spor fra Baneheia-saken, øyner begge muligheten for å finne nye bevis som kan kaste lys over drapssaken. Foto: Eivind PedersenVis mer

Fant Baneheia-bevis i fryseren

Rettsmedisinsk Institutt (RMI) sa først at alle spor fra Baneheia-saken var destruert. Nå har instituttet funnet hele 199 reagensrør med DNA-ekstrakter. I en fryseboks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KRISTIANSAND (Dagbladet): Det var etter at Dagbladet skrev om saken for snart tre uker siden at RMI har gjort sine oppsiktsvekkende funn.

Fant prøvene Først bekreftet den nå sykmeldte seksjonslederen Bente Mevåg sine utsagn om at det ikke eksisterte noe Baneheia-materiale på RMI.

Så forsikret den konstituerte seksjonsledelren Margurethe Stenersen at instituttet aldri kastet noen DNA-ekstrakter. En leteaksjon i fryseboksen ga henne rett.

Mevåg ønsker ikke å kommentere saken så lenge den behandles av Gjenopptakelses- kommisjonen.

Fant profilMandag ble Gjenopptakelses- kommisjonen informert av RMI-direktør Olav Gunnar Ballo at DNA-materialet er intakt.

Det var tilsvarende ekstrakter som i februar i år ble reanalysert ved et spansk laboratorium, der man ved hjelp av ny teknologi fant en fullverdig DNA-profil av Jan Helge Andersen, men ikke spor av Viggo Kristiansen.

Ballo forteller til Dagbladet at det var uproblematisk å finne materialet, som har vært oppbevart i fryseboks. Prøvene var der de ble lagret for ti år siden, sier Ballo.

-Vi har jo hatt dem oppbevart i fryseboks. Vi måtte lete frem registreringsnumrene og så vi fant dem da vi så etter, sier Ballo. Han tiltrådte som RMI-direktør 1. oktober i fjor.

-Hvordan reagerer på at det dukker opp 199 reagensrør, 10 måneder etter at RMI forsikret Gjenopptakelses-kommisjonen at det ikke fantes noen sporprøver?

- Jeg kan ikke kommentere noe jeg ikke har vært en del av eller ikke kjenner innholdet i. Det eneste jeg kan si er at henvendelsen vi
 19.april fikk fra Gjenopptakelseskommisjonen,, har vi lagt vekt på å besvare så raskt som praktisk mulig, sier Ballo.

Viktige sporDagbladet kjenner til at det blant DNA-materialet er syv prøver fra de drepte jentenes underliv. Blant disse er et ekstrakt fra den omstridte DNA-prøven som politiet under etterforskningen i 2000 beskrev som et 100 prosent sikkert bevis på Viggo Kristiansens skyld. Det viste seg senere at det dreide seg om et enslig fragment som de fleste nordmenn er utstyrt med.

Med dette ekstraktet i behold, kan det dermed være mulig å gjøre en ny undersøkelse som gir et endelig svar på det såkalte DNA-beviset.

Blant de øvrige sporene som fortsatt er i behold, er prøver som ble sikret av funn som rettsmedisinerne antok var sæd.

Kristiansen lettetKristiansens advokat, Sigurd J. Klomsæt, reagerer med forskrekkelse på avsløringen om RMI-bløffen. Viggo Kristiansen ble informert om den nye utviklingen tirsdag ettermiddag.

Han reagerte med stor lettelse og setter sin lit til at nye undersøkelser vil føre til at han kan bevise sine påstander om uskyldighet.

- Viggo Kristiansen har fått nytt håp om at de sentrale DNA-prøvene vil underbygge hans påstander om at han ikke var på åstedet da småjentene ble skjendet og drept, sier Klomsæt til Dagbladet.

-Kristiansen har ikke veket en millimeter på sin forklaring om at etterforskerne aldri ville finne spor av ham, rett og slett fordi han ikke var tilstede. Han er selvsagt svært glad for at det likevel finnes intakt spormateriale som kan underbygge hans forklaring, sier Klomsæt.