Fant bare hakkede tomater

Colin Powell sier at Ansar al-Islam har en terrorfabrikk i Nord-Irak. Nå har britiske journalister besøkt området. De fant ingenting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påstanden om at en slik fabrikk skulle skjule seg i området, ble framsatt av USAs utenriksminister Colin Powell i Sikkerhetsrådet. Påstanden ble forsøkt dokumentert ved hjelp av et spionbilde tatt fra lufta.

Ifølge teksten på bildet var det tatt i Khurmal, noe som raskt utløste forvirring. Landsbyen Khurmal kontrolleres ikke av Ansar al-Islam, men av gruppens svorne fiender i Kurdistans patriotiske union (PUK). PUK er dessuten USAs allierte i området.

- Grunnløse anklager

Powell hevdet at «terroristfabrikken» lå i Ansar al-Islams område, og anklaget samtidig gruppen for å ha nære bånd både til Osama bin Ladens al-Qaida-nettverk og Saddam Husseins regime.

Mullah Krekar avviste anklagene som grunnløse og benektet at hans gruppe har kjemiske våpen.

Ifølge mulla Krekar er dette propaganda fra PUKs side for å få amerikansk støtte til å knuse Ansar al-Islam.

Journalister fikk se "fabrikken"

I helgen ble en gruppe utenlandske journalister fra blant andre BBC og The Observer invitert til Ansar al-Islams område, uten å se tegn til noen såkalt terroristfabrikk.

- Det viste seg at terroristfabrikken var alt annet enn dette - mer en forfallen samling uthus i betong ved foten av en gresskledd åsside, rapporterer The Observers journalist fra landsbyen Serget.

- Det er ikke tegn til kjemiske våpen noen steder, bare lukten av parafin og smør som de bruker i matlagingen. På kjøkkenet fant jeg hakkede tomater, men lite annet, skriver han videre.

- Vi er bare en gruppe muslimer som forsøker å gjøre vår plikt. Vi har ikke medisiner til våre egne soldater. Vi har ikke engang aspirin. Hvordan kan vi produsere kjemikalier og masseødeleggelsesvåpen, sier Ansar al-Islams talsmann Mohammad Hasan til den britiske søndagsavisen.

Tror ikke på Powell

Avisen stiller spørsmål ved Powells påstand om at landsbyen Serget er et senter i al-Qaidas internasjonale nettverk, og at gruppen utgjør en global fare.

- Dette er åpenbart ingenting annet enn billig effektmakeri, skriver The Observer.

Kildene til opplysningene om Ansar al-Islams angivelige forbindelser til Saddam og bin Laden, er den kurdiske PUK-geriljaen som tidligere kontrollerte området.

Ansar al-Islam har erobret tre landsbyer og drept over 800 kurdiske soldater i kampene. Ansar al-Islam anklages også for å ha forsøkt å likvidere en kurdisk leder i april. Senest søndag skal gruppen ha drept en av PUKs øverste kommandanter, Sherkh Jafar, og fem av hans menn.

Ansar al-Islam har også selv lidd store tap, noe gravplassen med mange ferske graver i Serget vitner om, skriver The Observer.

- Ingenting å skjule

PUK har anklaget Ansar al-Islam for å ha utført forsøk med kjemiske våpen på sauer og esler, og for å ha konstruert kjemiske bomber som dreper alle i en omkrets av 50 meter.

Ansar al-Islam avviser dette som kurdisk propaganda i et forsøk på å få amerikansk støtte.

- Vi har ingen kjemiske våpen. Som dere kan se er dette et isolert sted, sier en av gruppens medlemmer, Ayub Kadir.

De utenlandske journalistene som besøkte Serget fant derimot et tilsynelatende komplett fjernsynsstudio og mengder med videobånd i en av bygningene i landsbyen, og også radiostasjonen Radio Jihad.

- Dersom Colin Powell kom hit, ville han selv kunne se at vi ikke har noe å skjule, sier gruppens talsmann Hassan til The Observer.

(NTB)

AVVISER ANKLAGENE:</B> Mulla Krekar avviser at gruppen han leder, har kontakt med Saddam Hussein.
VAKTPOST:</B> Et medlem av Ansar al-Islam står vakt på grensa mellom Iran og området som kontrolleres av erkefienden PUK.
OMVISNING:</B> Medlemmer av Ansar al-Islam slapp britiske journalister inn i området og lot dem se bygninger der amerikanerne hevder at det produseres gift. Journalistene fant ingenting.