Fant barndomshjemmet i ruiner

SKI (Dagbladet): Mens LO-leder Yngve Hågensen og kona Astrid kastet seg på første fly hjem fra kongress i Sør-Afrika, måtte barna Harry og Kari Helen Hågensen gå i gang med den vanskelige jobben med å redde restene ut av det brannherjede barndomshjemmet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LO-lederens sønn og datter møtte et skrekkelig syn. Eneboligen i Lysnevegen 38 på Hebekk i Ski i Akershus ble totalskadd i brannen, som trolig er påtent. Boligen er ikke bare barndomshjemmet til Harry og Kari Helen. Også moren Astrid vokste opp i huset, som ble bygd i 1955.

På åstedet, omringet av politi, brannfolk og journalister, måtte de to søsknene bare vente. Først seinere på ettermiddagen kunne de begynne det vanskelige arbeidet med å hente ut sot- og røykskadde malerier og verdigjenstander. Lite av innboet kan reddes.

Kari Helen passet foreldrenes hund, Bobben, på Elverum mens de var borte, og reiste raskt til Ski for å delta i arbeidet med å redde restene av hjemmet.

Harry overnattet i foreldrenes hus, og forlot Lysnevegen 38 klokka 06.15, bare fem timer før politiet fikk brannmeldingen.

Etter sjokkmeldingen måtte han forlate rørleggerjobben for å bistå politiet.

Snakket med faren

Kort tid etter at han fikk vite om brannen snakket han kort med sin far i Sør-Afrika. LO-lederen skal etter det Dagbladet erfarer, ta meldingen om at hjemmet er påtent og totalskadd meget tungt.

Politiet i Ski fikk første indikasjon om at noe var galt hjemme hos Yngve Hågensen klokka 11.07 i går formiddag. Da ringte Falkens alarmsentral inn en melding om at Hågensens innbruddsalarm hadde gått. Mens politipatruljen var på vei til huset, kom en ny melding fra Falken: Brannalarmen hadde gått hos Hågensen.

Da politiet kom fram, noen minutter før brannvesenet, var huset fylt av røyk.

- Vi kunne ikke se flammer, men det var kraftig røykutvikling. Røyken seg ut gjennom alle ventiler og åpninger, og gjennom sprekkene i det utvendige panelet, sier operativ uteleder Ulf Dobloug.

Kraftig varme

Røykdykkere tok seg raskt inn i huset og kunne konstatere at det var tomt for mennesker, men ble tvunget ut av den kraftige varme- og røykutviklingen. Ved 12-tida var brannen under kontroll. Selv om huset så forholdsvis helt ut fra utsiden, betegner politiet boligen som totalskadd innvendig. Ved 14.30-tida ulmet varmen igjen, og brannvesenet ble på ny tilkalt.

Dagbladet fikk i går kveld bekreftet at det er overveiende sannsynlig at brannen startet i et ombygd rom i kjelleren. Ifølge personer som kjenner Hågensens hus fra innsiden, er dette rommet ombygd fra et slags lager til omkledningsrom.

Rommet ligger ved siden av den nye badstua, som Hågensen fikk i 60-årsgave fra Fellesforbundet.

- Dette gjør oss utrolig sinte, og konsekvensene av påtenningen er skremmende. Dette er første gang en norsk politiker har fått huset sitt svidd av. Når noen har brutt en slik barriere, er det skremmende å tenke på hvilke følger dette kan få. Liknende tilfeller fra andre land viser at det er stor fare for at flere vil bli utsatt for liknende hendelser når en slik barriere er brutt, sier et nært familiemedlem av Yngve og Astrid Hågensen.

- Én ting er at møblene er skadet. En annen ting er hva dette betyr for dem som driver politikk her i landet. Hvem er villige til å ta ansvar og politiske verv dersom de er nødt til å leve i frykt for å bli truet eller få hjemmet sitt brent ned, sier familiemedlemmet.