Fant begge konene døde

Barndomskameraten tror Helge Fossmo drepte dem. Kristi Brud vitner nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

10. januar i år våkner Samuel Frankner (28) av det som skal vise seg å være to skudd. Han går opp og ut i hallen. Hører stønn, som fra noen som er i smerter. Han finner sin venn og vert Daniel Linde skutt, og hardt skadd. Frankner ringer pastor Helge Fossmo, en annen venn av seg, som kommer løpende fra nabohuset. Pastoren blir med i ambulansen. Men først ber pastor Fossmo Frankner om å underette kona Alexandra om hvor han drar.

Frankner forstår at noe er galt med én gang han kommer inn i soverommet. Alexandras panne er grå, hun har blod i ansiktet. Så kommer politiet.

Noen år tidligere, 18. desember 1999 hadde Frankner funnet Fossmos første kone, Heléne Fossmo, død i ekteparets baderom. I dag sitter han som nøkkelvitne i Uppsala tingrett, og karakteriserer sin tidligere venn som 'en skuespiller og løgner'.

På direkte spørsmål fra Fossmos forsvarer svarer han at han tror pastoren drepte Heléne i badekaret. Han forteller om den dagen. Hvordan han forsøkte å få liv i henne, og hvordan han følte at pastoren nærmest forsøkte å hindre ham i det.

- Det er som om pastoren ville være i veien, fortalte han i tingretten torsdag formiddag.

Han har endret oppfatning av sin venn av flere grunner.

- Det viktigste er hans utenomekteskapelige afferer og at han har løyet. Han er ikke en usannsynelig morder, mener Frankner, ifølge Expressen.

Klokka 11 inntök Åsa Waldau (38) vitneboksen i Uppsala tingrett. Waldau, også kjent som «Kristi brud», er søster til pastorens andre kone, Alexandra Fossmo. I dag forsvarer hun seg mot sterke beskyldninger om maktmisbruk og manipulasjon. Pastor Helge Fossmo har ikke vært nådig i sine beskrivelser av kvinnen han i en årrekke ledet meningheten i Knutby sammen med. Og som han har hatt et kjærlighetsforhold til.

Menigheten skal være delt i synet på Waldau. Flere beskriver henne som mild, snill, karismatisk. En leder som får folk til å føle seg verdsatt og sett. En å se opp til. Andre tegner bilde av en herskesyk, manipulerende og stormannsgal kvinne. En kvinne, som i egenskap av å være Guds utvalgte, ikke behøver gjøre annet enn å gå rundt og være vakker.

Ifølge planen skal Åsa Waldaus ektemann, Patrick Waldau, vitne i løpet av ettermiddagen.

VITNET I DAG: Pastor Helge Fossmos barndomskamerat Samuel Frankner fortalte i dag retten om hvordan han følte Fossmo forsøkte å hindre ham i å få liv i Heléne Fossmo da han fant henne livløs i badekaret.