FORBLØFFER FORSKERNE Hva er denne utveksten som Curiosity tok bilde av på Mars? Foto: NASA
FORBLØFFER FORSKERNE Hva er denne utveksten som Curiosity tok bilde av på Mars? Foto: NASAVis mer

Fant «blomst» på mars

Hva tror du det er?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den ble fort døpt «Mars-blomsten», denne lyse utveksten som roveren Curiosity tok bilde av på Mars nylig. Det skriver blant andre Yahoo News

Selv om man skal være ganske fantasifull for å si at det ligner på en blomst i klassisk forstand, så gir den iallfall forskerne en del hodebry. De kan nemlig ikke forklare hva det er.

Ikke biologisk Det de uansett er ganske sikre på, er at det ikke dreier seg om biologisk materiale, så det er altså ikke noe blomsterbed roveren har kjørt seg inn i.

Det er dessuten ikke store saken det dreier seg om. Det man ser på bildet er ikke stort større enn et sandkorn.

- Det kan være så mangt, men uten noe kjemisk informasjon å legge til grunn, er jeg nølende med å spekulere i hva det er, sa Aileen Yingst, en av forskerne som jobber med bildematerialet fra roveren.

Mars-blomsten ble funnet i et område som forskerne har døpt «John Klein», etter en tidligere assisterende prosjektleder i Curiosity-programmet som døde i 2011.

Skal ta prøver av grunnen Det er for øvrig i dette området roveren skal bruke drillen den er utstyrt med for første gang. Dette området viser tegn på å ha vært eksponert for rennende vann, og mars-blomsten anses som et slikt tegn. Dermed blir dette også ansett for å være et godt sted å drille. Den skal drille i en sten som kan gi forskerne bedre innsikt i «planetens våte historie», som Nasa skriver på sine egne sider.

Curiosity har, i tillegg til 17 kameraer, også utstyr som kan ta prøver av grunnen og analysere disse.