Coronaviruset:

Fant covid-19 hos magepasienter

Flere pasienter som ble undersøkt for magesmerter ved Oslo universitetssykehus fikk påvist coronasykdom.

ENDRER RUTINER: Etter at det ble avdekket at flere pasienter med magesmerter hadde covid-19, har Oslo universitetssykehus, Ullevål sykehus, endret rutinene sine. Nå behandler de magaepasienter som potensielt smittepasienter. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ENDRER RUTINER: Etter at det ble avdekket at flere pasienter med magesmerter hadde covid-19, har Oslo universitetssykehus, Ullevål sykehus, endret rutinene sine. Nå behandler de magaepasienter som potensielt smittepasienter. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Oslo universitetssykehus, Ullevål, valgte søndag å endre rutinene sine for mottak av pasienter med magesmerter, etter at det i helga ble påvist covid-19 hos flere pasienter som kom til undersøkelse ved Avdeling for radiologi.

Sykehuset ser nå på pasienter som innlegges med akutte magesmerter som potensielt covid-19-smittede, og behandler dem deretter, får Dagbladet opplyst.

FANT COVID-19: Overlege Victoria Solveig Young ved Seksjon for abdominal og onkologisk radiologi som vurderte CT-undersøkelsene av magen. Foto: Privat
FANT COVID-19: Overlege Victoria Solveig Young ved Seksjon for abdominal og onkologisk radiologi som vurderte CT-undersøkelsene av magen. Foto: Privat Vis mer

Undersøkte bildene

Overlege Victoria Solveig Young ved Seksjon for abdominal og onkologisk radiologi, som vurderte CT-undersøkelsene, oppdaget søndag at det var fortetninger i lungene på flere pasienter som kom inn med smerter i magen.

- Pasientene hadde magesmerter, men vi kunne ikke finne tegn til sykdom i buken på noen av dem. På bildene kunne vi imidlertid se de nedre lungefeltene, og der oppdaget vi forandringer som man ofte ser ved covid-19-infeksjon, sier Young til Dagbladet.

I en artikkel i Tidsskriftet for Norsk Legeforening blir disse typiske forandringene beskrevet.

Pasientene som man oppdaget avvikene hos, har i ettertid blitt testet og fått påvist coronasykdommen, bekrefter Young.

Tiltak

Det ble raskt iverksatt tiltak for å hindre smitte blant de ansatte på avdelingen, forteller hun. Enkelte ansatte har blitt nødt til å gå i karantene.

Overlege Tom Mala ved gastrokirurgisk avdeling understreker at ingen av pasientene hadde fått påvist, eller mistenkte covid-19, før de tok CT-undersøkelsene av buken.

- Konsekvensene av dette er at vi må tenke på at pasienter som kommer til oss med uavklarte buksmerter, kan ha coronasmitte, uten at de har de kjente symptomene for sykdommen. Funnene kan tyde på at coronasykdom kan gi ubehag fra magen, sier Mala.

BLE SMITTET: Trude Lorentzen er journalist i Dagbladet. Hun har fått påvist coronaviruset - slik oppleves det for henne. Video: Trude Lorentzen Vis mer

Deler erfaringer

Både Mala og Young understreker at det er mye man fortsatt ikke vet om covid-19, og at det derfor er viktig å dele erfaringer knyttet til sykdommen.

- Vi har ingen systematiske tall på dette, men har nå sett tendensen hos en håndfull pasienter. Jeg vet at det fra andre land også er blitt beskrevet buksymptomer ved coronasykdom, sier Mala.

Studio om magesymptomer

Dagbladet skrev i går om den medisinske ekspertgruppa i Wuhan, som i en studie har fastslått at fordøyelsessymptomer er noe som går igjen blant det de innlagte covid-19-smittede har rapportert om av plager.

I studien, publisert i The American Journal of Gastroenterology, der gruppa har analysert data fra 204 personer som fikk medisinsk behandling for Covid-19 i perioden 18. januar til 28. februar i år, konkluderes det med at nesten halvparten rapporterte om mageproblemer.

Pasientene, som besto av 107 menn og 97 kvinner, hadde gjennomsnittsalder på 54,9 år.

Under behandling på sykehus oppga 48,5 prosent av dem at de opplevde fordøyelsessymptomer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer