Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fant datteren død i senga

BERGEN (Dagbladet): Den 32 år gamle kvinnen som er siktet for forsettlig drap på sin datter, har tidligere mistet tre sønner i krybbedød. Den gang sa hun til Dagbladet at hun investerte ungdommen og framtida i å få barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

og LEIF STANG

I 1989 mistet kvinnen to tvillinggutter i krybbedød med to ukers mellomrom. Da det skjedde, vakte det oppsikt fordi det var første gang toeggete tvillinger avgikk ved en slik plutselig og uforklarlig død.

To år seinere, i 1991, mistet hun og hennes daværende mann enda en sønn like før han skulle fylle tre måneder.

«Som tomme skall»

Det var et knust og nedbrutt par Dagbladet møtte våren 1991. «Det kan ikke beskrives med ord hvordan det føles å ha mistet tre barn i krybbedød i løpet av to år. Vi går som i transe og føler oss som tomme skall.»

Paret uttalte at de ikke kunne forstå hvordan krybbedød kunne ramme en liten unge som alltid virket frisk og glad. Angsten for at de igjen skulle miste et barn i krybbedød murret etter at tvillingene døde. Hver dag førte kvinnen dagbok over hva sønnen spiste og hvordan han sov. Boka ble overlevert barnelegene ved Haukeland sykehus da han døde.

- Vi har investert vår ungdom og vår framtid i å få barn, fortalte kvinnen.

Den våren var trøsten ekteparets fire år gamle sønn.

Fant datteren død

Morgenen den 29. april i år har hun ifølge hennes advokat, Odd Drevland, forklart at hun fant datteren død i senga. Hun ringte da nødnummeret og fikk kontakt med Haukeland sykehus. Kvinnen var hjemmeværende med babyen og den fjorten måneder gamle sønnen, mens samboeren var på jobb. Hun gledet seg over å være hjemme med to velskapte barn.

Drevland vil ikke kommentere obduksjonsrapporten fra Gades institutt, som er den politiet baserer etterforskningen på, i tillegg til avhør av siktede og vitner.

- Dette dødsfallet skiller seg klart fra de andre tre som døde av krybbedød.

Blåmerker og brudd

- Jobber forsvarerne etter andre årsaksforklaringer?

- Det kommer an på hva som avtegner seg under videre avhør. Det kan være mange årsaker når et barn dør: F.eks. blødersykdommer eller beinskjørhet. Etter det Dagbladet kjenner til, skal det ha vært påvist blåmerker og bruddskader på jentebarnet.

- Ytre skader kan ha en grei forklaring. Rødseth-saken fra Sunnmøre er et eksempel. Jeg vil ikke klandre politiet for at de reagerte på obduksjonsrapporten.

- Har din klient forklaring på blåmerkene og bruddskadene?

- Nei, ikke noe jeg kan si noe om. Hun har forklart at hun fant ungen død i senga.

Psykiatrisk klinikk ved Haukeland Sykehus er i kontakt med kvinnen, som gjennomgår en tøff tid i varetekt.

- Hun bruker alle kreftene hun har på å gruble på hva som kan forklare dødsfallet, sier advokat Drevland.

- Hun stiller seg uforstående til siktelsen, og mener hun er fullstendig uskyldig.

Ikke straffedømt

Ingen av de to siktede foreldrene er tidligere straffedømt, og barnevernet har aldri tidligere vært involvert i familien.

Politiadvokat Eirik Stolt-Nielsen avviser bestemt at de setter dødsfallene til kvinnens tidligere barn i sammenheng med dødsfallet de nå etterforsker.

- Vi etterforsker ett mistenkelig dødsfall. For øyeblikket er det ikke bedt om bistand fra Kripos, men vi fortsetter etterforskningen. Vi har ikke formelt samarbeid med medisinske eksperter utover Gades institutt, sier Stolt-Nielsen.

- Det er foraktelig å spekulere på om de tidligere dødsfallene har en sammenheng med denne saken, sier Drevland.