PUMPEHUSET:  Det var ved dette pumpehuset at datteren ble skutt. Ti familiemedlemmer fant en bit av hennes kjeve da de besøkte øya 19. august. Foto: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADET
PUMPEHUSET: Det var ved dette pumpehuset at datteren ble skutt. Ti familiemedlemmer fant en bit av hennes kjeve da de besøkte øya 19. august. Foto: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADETVis mer

Fant datterens levninger

Familien mener politiet har gjort en dårlig jobb. - Vi mener vi har gjort en god nok jobb, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 19. august dro pårørende til et av ofrene for terroren på Utøya tilbake for å se hvor jenta ble drept. Der fant familien fra østlandet levningene hennes. Det melder TV2.

- Ti familiemedlemmer, inkludert søsken på 13 og 15 år, ble av en politimann vist stedet hvor jenta ble drept. Noe av det første de ser, er levningene hennes, sier bistandsadvokaten til familien, Christian Lundin, til Dagbladet.

Like ved vannkanten lå en kjevebit med tenner på. Kjevebiten viste seg ved seinere undersøkelser å tilhøre den døde jenta.

- De visste ikke at levningene de så, var datteren, men de så raskt hva det var. De sa ifra til politimannen, som sendte levningene videre til DNA-prøver.

Jenta, som døde ved pumpehuset, ble skutt mot slutten av Breiviks massakre på Utøya 22. juli.

Knust - Familien er selvfølgelig helt knust. Dette er en kjempebelastning for dem, sier bistandsadvokaten.

Ifølge Lundin fikk familien forklart av politiet at det hadde vært mye blod på stedet, og at det hadde regnet mellom 22. juli og 19. august. Det var grunnen til at levningene ikke hadde blitt funnet tidligere.

- Vi har nå bedt om en redgjørelse for hvordan dette kunne skje, sier Lundin.

Familien har reagert sterkt på at de ikke tidligere har fått noen beklagelse fra politiet.

- Familien kritiserer ikke politiet for noe av det de gjorde før pågripelsen på øya, men de er veldig kritiske til at dette har skjedd. De mener det er politiets feil, og at de har gjort dårlige undersøkelser.

Flere ble drept på stedet hvor jenta døde, og familien understreker at det ikke er en tilfeldig feil.

- Veldig uheldig Politiadvokat ved Oslo politidistrikt Pål-Fredrik Hjort Kraby mener politiet har gjort en så god jobb som mulig.

- Tidligere hadde vi undersøkt øya fire ganger manuelt. Vi hadde også brukt skredsøkningsutstyr og gjort «RECCO»-søk, fordi vi ville unngå at noe slikt kunne skje. Vi visste at det var en risiko, men vi måtte sette ei grense for hvor mye vi kunne finkjemme øya innen rimelighetens grenser, sier Kraby til Dagbladet.

BEKLAGELIG:  Politiadvokat ved Oslo politidistrikt, Pål-Fredrik Hjort Kraby, sier politiet har bedt familien om unnskyldning gjennom pårørendekontakten i området de kommer fra, samt gjennom bistandsadvokaten til familien. Foto: TORE MEEK / SCANPIX
BEKLAGELIG: Politiadvokat ved Oslo politidistrikt, Pål-Fredrik Hjort Kraby, sier politiet har bedt familien om unnskyldning gjennom pårørendekontakten i området de kommer fra, samt gjennom bistandsadvokaten til familien. Foto: TORE MEEK / SCANPIX Vis mer

Han understreker at dette er «veldig uheldig» og «beklagelig».

- Da dette ble klarlagt, ba vi om unnskyldning gjennom pårørendekontakten i det området familien er fra. Tilbakemeldingene vi fikk fra pårørendekontakten, var at familien var fornøyd med dette.

Sendte unnskyldning Kraby bekrefter også at bistandsadvokaten ønsket et svar, og at de sendte en forklaring til ham, samt en unnskyldning.

- Dette var en beinbit med tre tenner på. Det var en del av en kjeve. Den var ikke veldig stor, og vi tror den sannsynligvis var dekket av blod. Vi antar at regn har gjort den synlig.

- Vi er veldig opptatt av hensynet til pårørende i denne saken, sier Kraby.

Politiet vil ikke kommentere kvaliteten på undersøkelsene nå.

- Vi var klar over risikoen, og vi har en etterforskning som vil bli ettergått av 22. juli-kommisjonen. Hvem som har ansvaret for dette, er det for tidlig for oss å ta stilling til nå. Vi venter til etterforskningen er ferdig.

Familien ønsker ikke å stå fram med navn.

FAMILIEN KNUST:  Familiens bistandsadvokat, Christian Lundin, sier at familien mener politiet ikke har bedt om unnskyldning, og at de burde ha funnet levningene. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
FAMILIEN KNUST: Familiens bistandsadvokat, Christian Lundin, sier at familien mener politiet ikke har bedt om unnskyldning, og at de burde ha funnet levningene. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer