Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fant davidsstjerne på iransk flyplass

Iranerne skal ha blitt rasende etter Google Earths «avsløring».

MEN ER DET IKKE... Det kan ha vært israelske ingeniører som - uten å mene noe vondt med det - lot davidsstjernen bli en del av bygget til flyselskapet IranAir i Teheran da det ble bygd i en tid da forholdet mellom de to landene var langt mildere. Faksimile: Google Earth
MEN ER DET IKKE... Det kan ha vært israelske ingeniører som - uten å mene noe vondt med det - lot davidsstjernen bli en del av bygget til flyselskapet IranAir i Teheran da det ble bygd i en tid da forholdet mellom de to landene var langt mildere. Faksimile: Google Earth Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Myndighetene i Iran skal ha krevd handling umiddelbart da lokale medier via Google Earth gjorde en kontroversiell oppdagelse på en bygning ved den internasjonale flyplassen i hovedstaden i hovedstaden Teheran, melder Al Aribiya.

Og ser man sattellittbildene fra lufta er det uomtvistelig en sekstakket stjerne lik jødenes fremste symbol på taket av hovedkvarteret til den islamske republikkens eget flyselskap, Iran Air.

Det er uklart om davidsstjernen ble konstruert med hensikt, men ifølge iranske medier var det faktisk ingeniører fra Israel som oppførte bygningen. Det skjedde før alle bånd til den jødiske staten ble brutt etter revolusjonen i Iran i 1979.

Sjahen, Mohamed Reza Pahlavi, som styrte landet før islamistene tok makten, hyret både israelsk arbeidskraft og tillot jevnlige flyavganger mellom Tel Aviv og Teheran.

Det er ikke første gang iranerne lar seg opprøre av reelle eller imaginære symboler på jødedommen i Teherans arkitektur. I august ble det «avdekket» davidsstjerner på en bygning på revolusjonsplassen midt i hovedstaden, noe som medførte påstander om at «sionistregimet inntar Revolusjonsplassen», ifølge YnetNews.

Etter at Google gjorde sattelittbilder til folkesport med Earth-tjenesten, har det dukket opp mange overraskelser i fugleperspektivet. Blant de mest kjente er hakekorset på den amerikanske marinebasen Naval Base Coronado (NBC) i California.

I Amazonas fant arkeologoer spor etter en tapt sivilisasjon før inkaene delvis ved hjelp av Google Earths overblikk, mens tjenesten har gitt oss sivilister innsyn i Nord-Korea som tidligere var forbeholdt etterretningstjenester.

Innsyn fikk også sveitsisk politi i fjor, da en gigantisk cannabisplantasjke gjemt i en maisåker ble synlig på sattellittbildene.

IKKE FØRSTE GANG: I 2006 moret mange seg over at en amerikansk marinebase uforvarende hadde et bygg med denne fasongen, noe som først ble avdekket da Googles satellittbilder ble allemannseie.
IKKE FØRSTE GANG: I 2006 moret mange seg over at en amerikansk marinebase uforvarende hadde et bygg med denne fasongen, noe som først ble avdekket da Googles satellittbilder ble allemannseie. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!