Fant den første olje

STAVANGER (Dagbladet): Heinz Kjønaas (66) vasset rundt i den første nordsjøoljen på boreriggen Ocean Viking i 1969. At Norge ble en oljenasjon, er noe av det mest betydningsfulle som har skjedd i dette århundret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det største som har skjedd

- Det var et stort eventyr. Vi som var der ute, ble grepet av spenningen. Det er vanskelig å beskrive stemningen i pionerdagene, men vi følte hele tida at vi var med på noe spesielt, sier Heinz Kjønaas.

I 1967 søkte den 35 år gamle sjømannen hyre på boreriggen Ocean Viking. Phillips Petroleum hadde funnet spor av olje på det som seinere ble Ekofisk-feltet. Gjennombruddet kom 25. oktober 1969, men allerede før den tid fant Ocean Viking olje og gass. Kjønaas var med på gjennombruddet.

Olje overalt

- Jeg husker godt da vi boret hullet. Vi traff en lomme med både olje og gass. Utblåsningen var ganske stor, og vi klarte ikke å kontrollere den. Det første vi ble satt til å gjøre, var å vaske riggen. Den var fullstendig dekket av olje, forteller Kjønaas.

Dette var første indikasjon på hvilke enorme skatter som lå gjemt under havbunnen, og Ekofisk-feltet ble den første store gullgruven for Olje-Norge.

Milliarder

I 30 år har den konstante milliardstrømmen fra norsk sokkel skapt en velferd vi tidligere aldri kunne drømme om. Og pengene har forandret oss, på godt og vondt.

- Oljen har betydd mye, også negativt. Folk er blitt veldig opptatt av å tjene penger, og vi er blitt mer egoistiske. Det er utrolig at vi ikke kan bruke noen av milliardene på å få et skikkelig helsevesen, mener Heinz Kjønaas.

Stem på Århundrets norske nyhet.

EVENTYRET: Oljemilliardene har forandret Norge. Heinz Kjønaas (66) var med fra starten.