Fant denne «gigantreka» i uutforsket dypvannshull

- Utrolig at et så stort og iøynefallende dyr har vært uoppdaget, sier forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskere fra universitetet i Aberdeen og Wellingtson marine forskningsinstitutt har gjort en bemerkelsesverdig oppdagelse i dypvannsgropa Kermadec nord for New Zealand.

Alan Jamieson sjekket fangsten på forskningsfartøyet som arbeider med å kartlegge det marine livet i området, da han mistet munn og mæle.

- Jeg stoppet opp og tenkte «hva i alle dager er dette?», da jeg fikk øye på en amfipode som var større enn noe jeg kunne forestille meg, sier Jameison til Reuters.

- Det er omtrent som å finne en 30 centimeter lang kakkerlakk.

Amfipoden, som minner om en gigantisk reke, var hele 28 cm lang, omlag ti ganger så lang som en vanlig utgave. I tillegg til den 28 cm lange giganten, filmet forskerne et eksemplar som målte utrolige 33 cm.

Kermadec-gropa, der det spektakulære funnet ble gjort, er en av verdens dypeste havområder. På det dypeste er det over 10 000 meter ned til havbunnen. Marinbiologer driver en pågående utforskning av dyrelivet på de ekstreme havdypene.

Slike gigantamfipoder har bare vært observert en gang tidligere, for over 20 år siden utenfor Hawaii. Forskerne undersøker nå om de har funnet en ny art. Forskerne forstår uansett ikke hvorfor dypvannsamfipodene blir så enorme.